Už sú prázdniny. Zase upratujem v kabinete starú skriňu. Vyberám, čo vyhodím, čo ešte určite budem potrebovať. Robím to každý rok. Každý rok tam nájdem niečo, čo si vôbec nepamätám, že som odložila. Tak je tomu aj teraz. Našla som pár kalendárov s receptami. Občas ich používam ako vzor, keď na informatike formátujeme vo worde tabuľky a robíme kalendár. Nech majú deti predstavu.

Takto starý kalendár si však vôbec nepamätám. Nevadí, použijeme. Pár letných receptov, ktoré nám odporúčali v rôznych časopisoch rôzni šéfkuchári. Pár receptov, ktoré sa pred tridsiatimi rokmi považovali za TOP. 

Šalátový prívarok ku fašírke

2 hlávky šalátu, 40 g masla, 30 g hladkej kukuričnej múky, 200 ml vody, 175 g bieleho tučného jogurtu, kôprová vňať, soľ, jablčný ocot

Šalát očistíme a opláchneme v studenej vode. Necháme odkvapkať. Z masla a múky pripravíme ružovú zápražku, ktorú zalejeme vodou a dobre rozmiešame. Potom pridáme smotanu, posekaný kôpor, natrhané listy šalátu na menšie kúsky a nakoniec osolíme. Povaríme asi 3 - 5 minút. Odstavíme a dochutíme octom. 

Poznámka: Ak urobíme prívarok menej hustý, môžeme podávať ako polievku. 

 

Hovädzie na záhradnícky spôsob

400 g hovädzieho zadného, 40 g masti, 1 veľká biela cibuľa, 150 g mrkvy a petržlenu, 50 g zelnej fazuľky, mäsový alebo zeleninový vývar, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie

Mäso nakrájame na rezne. Naklepeme a okraje narežeme, aby sa nestočili. Prudko z oboch strán opečieme na rozpálenej masti. Osolíme a okoreníme z oboch strán. Pridáme na koleiska nakrájanú cibuľu, podlejeme vývarom a pod pokrievkou udusíme asi pol hodiny. Pridáme bobkový list, pokrájanú zeleninu, fazuľku (miesto fazuľky môžeme dať aj hrášok). Udusíme do mäkka. Podávame s varenou ryžou alebo varenými zemiakmi. Vhodný je aj krajec tmavého chleba. 

Karfiol zapečený so syrom

väčší karfiol, 50 g masla, 30 g kukuričnej hladkej múky, 400 ml mlieka, 100 g tvrdého syra, 1 kocka cukru, soľ

Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme do polomäkka. Potom vyberieme a necháme dobre stiecť. V kastróliku si urobíme z masla a múky zápražku, ktorú zalejeme mliekom. Na miernom plameni za miešania povaríme asi päť minút. Primiešame polovicu nastrúhaného syra, osolíme a pridáme kocku cukru. Do pekáča z jenskeho skla poukladáme karfiol a zalejeme ho mliečnou zmesou. Popovrchu posyme e druhú polovicu postrúhaného syra. Vložíme do rozohriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 15 minút. Podávať môžeme s varenými zemiakmi alebo aj len s paradajkovým šalátom či surovou zeleninou.

Poznámka: Vodu z uvareného karfiola môžeme použiť na varenie polievky na druhý deň. Bude chutnejšia. 

Broskyne vo vanilkovom kréme

2 veľké broskyne, 1 000 ml plnotučného mlieka, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 vanilkový struk, 80 g práškového cukru (dnes už pomlite radšej krupicový, lebo práškový obsahuje množstvo emulgátov), 2 žĺtky, 20 g maizeny, 200 ml šľahačky, 30 g mandľových lupienkov

Broskyne na krátko ponoríme do vriacej vody. Vyberieme, očistíme od šupy a rozpolíme. Položíme na dno sklenených širokých pohárov z hrubého skla alebo sklenených misiek. Asi pol litra mlieka dáme variť nad parou spolu s vanilkovým cukrom a vnútrom vanilkového struku. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky, maizenu a vlejeme za stáleho miešania do vriaceho mlieka. Varíme na miernom plameni do požadovanej hustoty. Potom prelejeme broskyne v pohároch. Necháme vychladnúť. Na vanilkový krém naložíme vyšľahanú šľahačku a posypeme mandľovými lupienkami. 

Rýchly koláč

1 hrnček hladkej múky t605, 1 hrnček hrubej múky, 1 hrnček krupicového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka mlieka, 1 vajíčko, 1 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, plus olej a múka na vytretie a vysypanie plechu

Zvlášť si zmiešame vlchké suroviny a zvlášť suché. Potom ich opatrne zmiešame a vylejeme do vymasteného a vysypaného plechu. Vložíme do studenej rúry. Rúru nastavíme na 180 °C a spolu s so zohrievaním rúry a pečením necháme v rúre asi 30 - 35 minút. 

Poznámka: Ak máme, môžeme popovrchu poukladať napríklad vykvostkované višne, či iné suchšie ovocie. 

Melónový šalát

400 g červeného melóna, ľťava z polovice citróna, šťava z polovice pomaranča, 1 polievková lyžica malinového sirupu, 20 g práškového cukru, 100 g zelených egrešov, 100 ml šumivého bieleho vína

Dužinu z melóna nakrájame na kocky. Pokvapkáme citrónovou a pomarančovou šťavou. Zľahka premiešame. Primiešame aj malinový sirup. Egreše vsypeme do vriecej osladenej vody a povaríme asi 5 minút. Potom scedíme a vsypeme ku melónu, primešame práškový cukor. Primiešame víno. Necháme všetko dobre schladiť. Podávame rozložené v pohároch, ktorých okraj sme ocukrovali.