Obľúbená letná činnosť. Moje obľúbené varenie lekvárov a a džemov. Aj keď som prišla zo záhrafy unavená, variť lekvár som musela. To by bezo mňa nešlo. Keď boli moje deti malé, tiež som ich robila. Nie však už tak veľa, no viac druhov a rôznych zmesí, ktoré potom chutili ich mlsným jazýčkom.

Černicovo-čučoriedkový džem

250 g černíc, 500 g čučoriedok, 250 g čiernych ríbezlí, 75 ml ríbezľového vína, 1 čajová lyžička nastrúhanej kôry z citróna, 1 čajová lyžička nastrúhanej kôry z pomaranča, 6 pomletých klinčekov, 800 g krupicového cukru

Všetko premiešame a nad parou varíme do požadovanej hustoty. Prípadne necháme prehriať a po troche v inom hrnci varíme a vlievame do pohárikov, ktoré uzavrieme a otáčame hore dnom do vychladnutia. 

Ríbezľovo-malinový džem

250 g červených ríbezlí, 250 g bielych ríbezlí, 450 g malín, 1 čajová lyžička nastrúhanej kôry z pomaranča, 4 pomleté klinčeky, 750 g krupicového cukru

Všetko premiešame a nad parou varíme do požadovanej hustoty. Potom vlejeme do pohárikov a uzavrieme.

Malinovo-broskyňový džem

250 g malín, 500 g zrelých broskýň, 4 polievkové lyžice pomarančovej šťavy, 700 - 750 g krupicového cukru, 4 klinčeky

Broskyne vykvôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Premiešame ich s cukrom, pomarančovou šťavou a necháme asi dve hodiny odpočívať pod pokrievkou. Potom prisypeme maliny a klinčeky. Premiešame a nad parou varíme do požadovanej hustoty. Vlievame do pohárikov, ktoré po uzavretí viečkom položíme až do vychladnutia ich necháme prikryté dekou. 

Jahodovo-rebarborový džem

600 g jahôd aj so zelenými lístkami, 200 g rebarbory, 600 g krupicového cukru, 1 čajová lyžička kyseliny citrónovej, 6 pomletých klinčekov

Jahody aj s na veľmi malé časti nakrájanou rebarborou presypeme cukrom a pod pokrievkou necháme celú noc stáť. Pridáme klinčeky a kyselinu cutrónovú a premiešame. Po troche varíme nad parou do požadovanej hustoty.

Marhuľový džem s levanduľou

750 g očistených marhúľ, 4 polievkové lyžice čerstvých kvetov levandule, 500 - 550 g krupicového cukru

Marhule nakrájame na drobné kúsky a presypané cukrom necháme v hrnci pod pokrievkou stáť aspoň dve hodiny. Potom premiešame s kvetmi levandule a nad parou varíme. Po chvíli ochutnáme či stačí cukor a prípadne doplníme. Plníme do pohárikov a po uzatvorení otočíme hore dnom.