Tento rok sa nám miesto uhoriek nakladačiek podarilo vypestovať šalátové uhorky. No ich pestovanie je omnoho náročnejšie. Vyžadovalo si to vysoké palice na ťahanie rastliny a aj častejšie polievanie a postrekovanie vodou, aby mali dostatok vlhkosti. Pred dvomi rokmi sa nám podarilo podobne. Kúpili sme semienka papriky a vypestovali sme baklažán. Nuž, nevadí. Aj vtedy aj teraz zúžitkujeme.

Urobíme iné ako sme plánovali. Veď život je zmena! Vyberiem zase staré kuchárske knihy a budeme hľadať, čo varili naši predkovia, ktorí z ciest doniesli domov recepty z iných krajín. Veru niekedy ma udivuje, čo nájdem. Lebo dnes to moderní kuchári ukazujú ako super novinku.

 

Bulharská uhorková polievka

500 g šalátovej uhorky, 250 g bieleho tučného jogurtu (odporúčam Zvolenský), 3 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice natrhaného kôpru, 1 polievková lyžica posekaných vlašských orechov, soľ, slnečnicový olej, asi 50 - 75 ml vody

Uhorku umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Chuť aj kozistencia polievky sa mení podľa toho, či ju ošúpeme alebo nie. Jogurt rozšľaháme spolu s popučeným cesnakom, soľou a olejom. Jogurtovou zmesou zalejeme uhorky a zľahka premiešame. Pridáme studenú prevarenú vodu alebo môžeme pridať pár kociek ľadu a zľahka premiešame. Popovrchu posypeme kôpor, prikryjeme a necháme v chlade asi dve hodiny. Potom premiešame a rozlejeme do misiek. Podávame spolu s opečenou bagetou alebo rascovým tmavým chlebom.

Francúzska polievka podľa prastarej mamy

2 veľké uhorky, 4 strúčiky cesnaku, 1 hrnček čerstvo natrhanej mäty, šťava z 1 citróna, 600 ml kefírového mlieka (ak máte, potom radšej použite kyslé mlieko), 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, soľ, mleté biele korenie

Z ošúpaných uhoriek si nakrájame pár koliesok, ktoré použijeme neskôr na ozdobenie. Zvyšné uhorky si nakrájame a rozmixujeme. Pridáme všetky ostatné suroviny a znova do hladka rozmixujeme. Polievku necháme schladiť. Potom podávame v miskách ozdobené uhorkami a mätou. Prípadne môžeme posypať troškou čierneho korenia alebo mletej papriky. Odporúčame podávať s tmavým ražným chlebom. 

Grécky šalát

400 g šalátových uhoriek, 4 mladé cibuľky, 200 g zemiakov, 20 g slnečnicového oleja, mleté čierne korenie, štipka cukru, soľ, 1 citrón, trochu vývaru z uhoriek

Uhorky ošúpeme a rozkrojíme pozdĺžne na štvrtiny. Vyberieme jadrovníky. Povaríme ich vo vode asi 10 minút. Potom ich vyberieme a každý kúsok zvlášť položíme do misky, v ktorej ich zalejeme omáčkou.

Zatiaľ si pripravíme omáčku. Do iného hrnca vložíme pokrájané cibuľky a zalejeme vodou. Necháme variť a postupne k nim vkladáme očistené a pokrájané zemiaky. Po asi desiatich minútach rozmixujeme. Pridáme ostatné koreniny. Pripravenou omáčkou zalejeme kúsky uhorky. Necháme schladiť v chladničke aspoň hodinu. Potom podávame s vidličkou a tmavým pečivom.

Jahňacie s tzatzikmi

1 kg jahňacích rebrierok, 3 lpolievkové lyžice slnečnicového oleja, 1 čajová lyžička drvenej rasce, 1 čajová lyžička drveného koriandra, 1 čajová lyžička sušeného oregána, šťava z polovice citróna, soľ, mleté čierne korenie

na tzatziky: 400 g šalátovej uhorky, 500 g gréckeho jogurtu, 2 strúčiky cesnaku, 4 polievkové lyžice nasekaného kôpru, šťava a kôra z 1 citróna, 4 polievkové lyžice slnečnicového oleja, soľ

Najprv si pripravíme Tzatziky. Uhorku ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Vyžmýkame a premiešame s jogurtom. Pridáme pretlačený cesnak a kôpor. Premiešame. Potom zvyšné suroviny a zľahka premiešame. Uzavrieme v miske a necháme schladiť aspoň na pol hodiny. 

Jahňacie rebierka umyjeme pod vlažnou tečúcou vodou a vysušíme utierkou. Z oleja, byliniek, korenia a citrónovej šťavy si pripravíme marinádu. Marinádou potrieme zo všetkých strán rebrierka a necháme chvíľu odpočívať. Grilujeme ich z oboch strán asi štvrťhodiny.  Potom podávame so schladenými tzatzikmi a tmavým chlebom.

 

Uhorkový šalát z môjho detstva

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/584-uhorkovy-salat