V detstve sme ešte v januári a februári veľmi často opekali fánky, vyprážali šišky, či dolky. Veľmi dobre si pamätám ako som sa na ne celý rok tešila. Inokedy sme ich nerobili. Iba vtedy. A vôbec mi nevadilo, že boli aj každý víkend. Nevedela som sa ich dočkať. Vôbec sa mi neprejedli. Odkedy však zomrela stará mama, už sme ich robili menej a postupne tento zvyk u nás vymyzol. Už len jeden - dva víkendy urobím nejaké dolky či fánky.  Šišky si deti kupujú aj počas roka v bufete v škole. Už im nie sú vzácne.

  

Dolky I

400 g polohrubej výberovej múky, 2 štipky soli, 100 g krupicového cukru, 30 g droždia, 200 ml plnotučného mlieka, 2 žĺtky, 50 g masla, 200 ml veľmi hustej kyslej smotany, lekvár, 100 g tvarohu, 250 g stuženého tuku na vyprážanie

Múku dvakrát preosejeme a v mise na miesenie cesta premiešame so soľou a cukrom. Mierne prihrejeme. My sme dávali tak na 10 - 15 minút prikryté utierkou na radiátor. Droždie necháme podkysnúť vo vlažnom mlieku. Do múky vylejeme kvások, pridáme rozhabarkované žĺtky s rozpusteným maslom. Vymiesime hladké cesto vláčne cesto. Na doske na vaľkanie cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Vykrojíme kruhy s priemerom asi 4 cm. Necháme ich prikryté utierkou podkysnúť asi pol hodiny. Potom otočíme a zase necháme podkysnúť pol hodiny prikryté utierkou. 

V nizkom kastróle alebo vyššej panvici rozohrejeme stužený tuk. V horúcom tuku vypražíme z jednej strany prikryté pokrievkou a z druhej strany už bez prikrytia. Vyberieme na silnejšiu vrstvu tierok, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. 

Potrieme lekvárom, posypeme trochou tvarohu a pridáme trochu kyslej smotany na tvaroh. 

Dolky II

400 g hrubej múky, 20 g droždia, 40 g práškového cukru, 1 vajíčko, štipka soli, 280 ml mlieka, 40 g masla, olej na vyprážanie, lekvár a tvaroh na potretie

Do preosiatej múky v mise na miesenie cesta prisypeme rozmrvené droždie, cukro, vajce, soľ, vlažné mlieko a rozpustené maslo. Vypracujeme cesto. Necháme ho na doske prikryté utierkou podkysnúť asi pol hodiny. Vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm. Vykrojíme okrúhlou formičkou krúžky. Vypražíme v rozohriatom oleji vypražíme z oboch strán. 

Lekvár dobre vymiešame s tvarohom a touto zmesou potrieme vypražené dolky. 

Sišky

30 g masla, 30 g práškového cukru, 4 žĺtky, 300 ml plnotučného mlieka, 30 g droždia, 500 g polohrubej múky, štipka soli, 2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, tuký lekvár, stužený tuk na vyprážanie a práškový cukor na posypanie

Maslo vymiešame s cukrom a žĺtkami, pridáme vykysnutý kvások, ktorý sme pripravili z droždia a mlieka. Pridáme preosiatu múku so soľou, šťavy a vypracujeme vláčne cesto., ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť aspoň pol hodiny. 

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na výšku 2 cm. Vykrojíme kruhy s priemerom 5 - 6 cm. Na jeden krúžok položíme trochu lekváru. Prikryjeme druhým krúžkom. Okraje dobre popritláčame k sebe. Položíme na tanier opačnou stranou a prikryjeme utierkou. Necháme asi pol hodiny kysnúť. Potom vyprážame z oboch strán vo vysokej panvici. Pri opečení prvej strany, môžeme prikryť. Vyberieme z tuku na vyššiu vrstvu servítky, aby sme sa zbavili prebytočného tuku. Položíme na tanier a prypeme práškovým cukrom. 

Dukátové buchtičky

cesto: 80 g tuku, 2 žĺtky, 80 g práškového cukru, 1 čajová lyžička vnútra vanilkového struku, štipka soli, nastrúhaná kôra z jedného citróna, 40 g droždia, 300 ml mlieka, 350 g hrubej múky, 150 g hladkej múky, tuk na vymastenie pekáča

Tuk vymiešame so žĺtkami, cukrom, soľou a citrónovou kôrou, pridáme kvások urobený z droždia, z cukru a trochu mlieka. Dobre vymiesime a necháme vykysnúť asi pol hodiny. Potom vyvaľkáme a vykrojíme krúžky s priemerom 2 cm. Poukladáme ich do vyššieho vymasteného pekáčika, pričom okraje potierame rozpusteným tukom. Upečieme vo vyjriatej rúre na 180 °C do ružova. Necháme vychladnúť.

krém: 200 ml vody, 2 vanilkové pudingy, 2 žĺtky, 1000 ml mlieka, 100 g práškového cukru

Vo vode rozmiešame puding a žĺtky. Nad parou necháme zohrievať mlieko s cukrom. Pridáme pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme krém - alebo riedky puding. Necháme vycladnúť. 

Vychladnuté buchtičky rozoberieme a vložíme do hlbokých tanierov. Buchtičky prelejeme krémom, aby zvlhli. Podávame.

Niekedy pri ukladaní buchtičiek do pekáča medzi vrstvy posypem aj trochu mletých orechov. Tak nám to vaic chutí. 

Vtáčie mlieko

1000 ml plnotučného mlieka, 1 polievková lyžica vanilínového cukru, 3 vajíčka, 120 g práškového cukru, 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

V 800 ml mlieka rozmiešame vanilínový cukora dáme variť na miernom plameni. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Postupne ručne, no veľmi zľahka do neho zapracujeme 50 g cukru. Zo snehu vykrajujeme polievkovou lyžicou halušky, ktoré vo vriacom mlieku z oboch strán uvaríme. Hotové halušky vyberieme na tanier. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame žĺtky a kukuričný škrob, zvyšok cukru. Opatrne vlejeme do vriaceho mlieka a povaríme 2 - 3 minúty. Krém vlejeme do šálok a na vrch každej šálky dáme halušku. Podávame s lyžičkou.