V zimnom období som vždy milovala banány. Stačili mi aj len také obyčajné. Proste na desiatu či olovrant. Mala som však veľmi rada, keď mama urobila na nedeľu popoludní gaštanovú roládu naplnenú banánom. To bola ozaj mlsota. Nikdy som sa ju nenaučila robiť. Trošku ma to mrzí. Robievame však iné z banánov a tiež nám chutí.

Máme radi ovocné šaláty s banánom, banánový raňajkový koláč (dnes to volajú chlieb), či banán rozmixovaný s maslom natretý na sendviči. Niekoľko receptov vám teraz ponúkame. 

Banánová pena

4 dozreté banány, 10 g piškótovej strúhanky, 50 g masla, 50 g práškového cukru, 40 g pomletých orechov, asi 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica UMu

Banány očistíme a rozmixujeme na kašu. Pokvapkáme citrónovou šťavou a Umom. Rozmixujeme do peny.  Strúhanku speníme na masle a ešte horúcu posypeme cukrom. Penu rozdelíme do 4-ch misiek a na povrch navrstvíme trochu opraženej strúhanky. Posypeme orechami. Podávame ako dezert.

Banán v pohári

4 banány

omáčka: 300 ml plnotučného mlieka, 20 g kakaa, 50 g práškového cukru, 20 g pudingového prášku, 2 žĺtky, 50 ml Umu

Najprv si pripravíme omáčku. Všetky suroviny dobre premiešame a nad parou privedieme k varu. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Do odstavenej omáčky, ktorú ešte stále miešame, aby sa neurobila kôrka, vsypeme na tenké kolieska nakrájané banány. Premiešame a vlejeme do misiek. Necháme schladiť a môžeme podávať. Prípadne dozdobiť šľahačkou.

Banánový kokteil

1 veľký prezretý banán, 500 ml plnotučného mlieka, vnútro z jedného vanilkového struku

Banán očistíme a spolu s mliekom a vanilkou rozmixujeme na jemno. Podávať môžeme v šálkach posypané trochou kakaa.

 

Kde všade sme kedysi spomínali banán

https://www.dobre-napady.sk/component/search/?searchword=ban%C3%A1n&ordering=newest&searchphrase=all&limit=20&areas[0]=content