Varíme z chrenu

 Chren! Roky som z neho nič nerobila. Až teraz. Pri liečení akejsi nekonečnej chrípky som otvorila zase starú kuchárku a vytiahla recepty, ktoré som ani nevedela, že si ešte pamätám. Sú veľmi jednoduché, rýchlo ich urobíte. No majú na dnešné časy menej zvyklú chuť. Je potrebné si na ňu zvyknúť. Neváhajte, skúste urobiť. Možno najprv v polovičnej dávke a len po troche. 

Stará mama urobila v nedeľu vývar z hovädzieho mäsa. A v pondelok na obed bolo to varené mäso s nejakou omáčkou. Často s chrenovou. 

Chrenová polievka prastarej mamy

500 ml vody, 3 stredne veľké zemiaky, 4 polievkové lyžice na jemno nastrúhanej mrkvy, 2 polievkové lyžice na jemno nastrúhaného chrenu, 1 čajová lyžička soli

Do hrnca nakrájame zemiaky na drobno a zalejeme vodou. Zasypeme soľou. Necháme pod pokrievkou variť asi 10 minút. Potom prisypeme mrkvu a chren a premiešame. Necháme asi 2 - 3 minúty prevrieť. Môžeme podávať.

 

 

Chrenová omáčka I

300 ml vody, 1 veľký múčny zemiak, 2 polievkové lyžice nastrúhaného chrenu, soľ

Zemiak rozvaríme vo vode. Prisypeme chren a osolíme. Rozmixujeme. Podávame s vareným mäsom a varenými zemiakmi.

 

Chrenová omáčka II

200 ml šľahačky, 50 ml octu, 2 polievkové lyžice nastrúhaného chrenu, soľ a cukor an dochutenie

Šľahačku zmiešame s octom. Pridáme soľ a cukor. Dobre premiešame. Nakoniec vmiešame chren. Podávame s vychladnutým vareným mäsom a tmavým chlebom. 

 

Pomarančový chren k varenej šunke

2 korene chrenu, 2 pomaranče, 1 červené jablko, soľ, cukor

Chren očistíme a nastrúhame na jemno. Prelejeme ho vriacoou vodou cez sito. Nebude tak ostrý. Necháme ho dobre odkvapkať. Do misy odšťavíme pomaranče a nastrúhame jablko na jemno. Pridáme trochu cukru a soli. premiešame. Pridáme a premiešame stečený chren.