Omáčky

Do dnes si pamätám nedeľné honosné vývary s rôznymi závarkami, ktoré robievala stará mama. Niekdy široké rezance, niekedy tenké, niekedy palacinkové, niekedy krupicové halušky, inokedy kysnuté.. 

No dobre si spomínam na pondeľňajší obed. Mäso z vývaru z nedeľe sa prihrialo nad parou a k nemu bola omáčka s varenými zemiakmi či tmavým chlebom. Najčastejšie bola chrenová. V marci špenátová čišťaveľová. Syrová alebo bryndzová v máji a júni. V lete paradajková a na jeseň si pamätám aj gaštanovú, no na ňu recept som doteraz nenašla. Nevzdávam sa! Listujem v receptoch a hľadám ďalej. 

Kôprová omáčka

40 g masla, 40 g kukuričnej hladkej múky, 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru, 500 ml vody, 1 kocka cukru, 100 ml šľahačky, 1 žĺtok, soľ

Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Prisypeme kôpor a mierne popražíme. Pridáme vodu, cukor, soľ. Povaríme asi desať minút. Nakoniec primiešame šľahačku rozmixovanú so žĺtkom. Povaríme asi 3 - 5 minút. Podávať môžeme teplé aj studené. 

Šťavelová omáčka

300 g šťavela, 60 g bravčovej masti, 60 g zemiakovej múky, 500 ml plnotučného mlieka, soľ

Očistený šťavel speníme na masti. Prikryjeme pokrievkou a chvíľu podusíme. V mlieku rozmiešame múku, na miernom plameni dáme variť. Pridáme šťavel pretlačený cez sito. Dochutíme soľou. Povaríme asi päť minút. 

Ríbezľová omáčka

300 g červených ríbezlí, 400 ml vody, 4 kocky cukru, 200 ml šľahačky, 30 g kukuričného škrobu, štipka soli

Ríbezle očistíme a umyjeme. Spolu s vodou a cukrom necháme povariť asi štvrťrodiny. Cez sito pretlačíme do kastróla. Prilejeme šľahačku s rozhabarkovaným škrobom a na miermom plameni za miešania povaríme 3 - 5 minút do hustoty ktorú chceme. 

Túto omáčku podávala stará mama ku zbytku pečeného mäsa. Vtey dśom si zvykla na kombináciu slanej a sladkej chuti.

Brusnicová omáčka

5 žĺtkov, 50 ml slnečnicového oleja, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 250 ml sladkej smotany, 150 - 200 g brusníc

Zo žĺtkov a oleja urobíme miešaním základnú majonézu. Postupne domiešame po troche citrónovej šťavy. Nakoniec zľahka vmiešame brusnice. Prípadne doriedime ešte citrónovou šťavou. Podávame k divine alebo pečenému hovädziemu.

Uhorková omáčka

40 g masla, 40 g kukuričnej múky, 500 ml zeleninového vývaru, 3 väčšie sladkokyslé uhorky, 2 kocky cukru

Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, ktorú zriedime vývarom a za občasného miešania povaríme asi štvrťhodinu. Pridáme na kolieska alebo drobné kocky nakrájané uhorky. Premiešame. Dosolíme a ocukríme. Prevaríme asi päť minút. 

 

A keď sa omáčka nedojedla. Stará mama ju rozriedila vodou alebo mliekom alebo vodou z varených zemiakov a na ďalší deň bola polievka. 

Páči sa mi takéto varenie. Oni tak varili. Nič nevyhodili, všetko spotrebovali. Keď boli moje deti malé, tiež soms a tak snažila variť. Vyšla som aj na net do blogu s mojimi návrhmi. Páčilo sa mi ako sa v komentároch potom pohádali staršie generácie a mladšie. Mladšie tvrdili, že som nemoderná, že takéto veci patria histórii. Nuž a prešlo dvadsať rokov. Našli sa nové slová "recyklovať" a "udržateľnosť"! No a zrazu mladí začali myslieť ako my starší. 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri