Omáčky

Do dnes si pamätám nedeľné honosné vývary s rôznymi závarkami, ktoré robievala stará mama. Niekdy široké rezance, niekedy tenké, niekedy palacinkové, niekedy krupicové halušky, inokedy kysnuté.. 

No dobre si spomínam na pondeľňajší obed. Mäso z vývaru z nedeľe sa prihrialo nad parou a k nemu bola omáčka s varenými zemiakmi či tmavým chlebom. Najčastejšie bola chrenová. V marci špenátová čišťaveľová. Syrová alebo bryndzová v máji a júni. V lete paradajková a na jeseň si pamätám aj gaštanovú, no na ňu recept som doteraz nenašla. Nevzdávam sa! Listujem v receptoch a hľadám ďalej. 

Kôprová omáčka

40 g masla, 40 g kukuričnej hladkej múky, 2 polievkové lyžice nasekaného kôpru, 500 ml vody, 1 kocka cukru, 100 ml šľahačky, 1 žĺtok, soľ

Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Prisypeme kôpor a mierne popražíme. Pridáme vodu, cukor, soľ. Povaríme asi desať minút. Nakoniec primiešame šľahačku rozmixovanú so žĺtkom. Povaríme asi 3 - 5 minút. Podávať môžeme teplé aj studené. 

Šťavelová omáčka

300 g šťavela, 60 g bravčovej masti, 60 g zemiakovej múky, 500 ml plnotučného mlieka, soľ

Očistený šťavel speníme na masti. Prikryjeme pokrievkou a chvíľu podusíme. V mlieku rozmiešame múku, na miernom plameni dáme variť. Pridáme šťavel pretlačený cez sito. Dochutíme soľou. Povaríme asi päť minút. 

Ríbezľová omáčka

300 g červených ríbezlí, 400 ml vody, 4 kocky cukru, 200 ml šľahačky, 30 g kukuričného škrobu, štipka soli

Ríbezle očistíme a umyjeme. Spolu s vodou a cukrom necháme povariť asi štvrťrodiny. Cez sito pretlačíme do kastróla. Prilejeme šľahačku s rozhabarkovaným škrobom a na miermom plameni za miešania povaríme 3 - 5 minút do hustoty ktorú chceme. 

Túto omáčku podávala stará mama ku zbytku pečeného mäsa. Vtey dśom si zvykla na kombináciu slanej a sladkej chuti.

Brusnicová omáčka

5 žĺtkov, 50 ml slnečnicového oleja, 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy, 250 ml sladkej smotany, 150 - 200 g brusníc

Zo žĺtkov a oleja urobíme miešaním základnú majonézu. Postupne domiešame po troche citrónovej šťavy. Nakoniec zľahka vmiešame brusnice. Prípadne doriedime ešte citrónovou šťavou. Podávame k divine alebo pečenému hovädziemu.

Uhorková omáčka

40 g masla, 40 g kukuričnej múky, 500 ml zeleninového vývaru, 3 väčšie sladkokyslé uhorky, 2 kocky cukru

Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, ktorú zriedime vývarom a za občasného miešania povaríme asi štvrťhodinu. Pridáme na kolieska alebo drobné kocky nakrájané uhorky. Premiešame. Dosolíme a ocukríme. Prevaríme asi päť minút. 

 

A keď sa omáčka nedojedla. Stará mama ju rozriedila vodou alebo mliekom alebo vodou z varených zemiakov a na ďalší deň bola polievka. 

Páči sa mi takéto varenie. Oni tak varili. Nič nevyhodili, všetko spotrebovali. Keď boli moje deti malé, tiež soms a tak snažila variť. Vyšla som aj na net do blogu s mojimi návrhmi. Páčilo sa mi ako sa v komentároch potom pohádali staršie generácie a mladšie. Mladšie tvrdili, že som nemoderná, že takéto veci patria histórii. Nuž a prešlo dvadsať rokov. Našli sa nové slová "recyklovať" a "udržateľnosť"! No a zrazu mladí začali myslieť ako my starší.