Bryndzové halušky sú našim národným jedlom. Bolo obdobie, keď som ich nemohla jesť. Vôbec mi nechutili. Bolo mi z nich veľmi ťažko. Potom raz stará mama vymenila v ceste pšeničnú múku za pohánkovú a zemiakovú a urobila ich ako ona poznala halušky zo svojho detstva. Halušky boli tuhšie, no chutili mi. Nemala som ťažkosti. Odvtedy robíme halušky - či strapačky ako ich nazývala stará mama, takto. Robievame aj iné halušky. Nielen s bryndzou. 

Strapačky s vajíčkami

500 g očistených zemiakov, 150 - 200 g hladkej pohánkovej múky, soľ, 60 - 80 g údenej prerastenej slaniny, 4 vajíčka, 2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate

Zemiaky nastrúhame na jemno a dobre premiešame s múkou a soľou. Cez haluškové sito nahádžeme halušky do vriacej vody. Keď vyplávajú, vyberieme ich a opláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať. Za ten čas opečieme na panvici nakrájanú slaninu. Primiešame rozšľaháme vajíčka. Do panvice potom vmiešame stečené halušky. Odstavíme a premeišame s posekanou pažítkou.

Halušky s bryndzou

400 g zemiakov, 2 vajíčka, 250 g pohánkovej múky, 200 g zemiakovej múky, 250 g bryndze, 100 ml kyslej smotany

Zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme vajíčka, múku a soľ. Pomocou haluškovača urobíme halušky, ktoré vyvaríme vo vriacej vode. Keď vyplávajú hore, vyberieme a necháme scediť cez sito. Do misy vložíme halušky, ktoré premiešame s bryndzou a kyslou smotanou. Môžeme premiešať s opečenými kúskami slaninky. 

Furmanské halušky

500 g zemiakov, 70 g polohrubej múky, 40 g hladkej múky, soľ, 4 cibule, 30 g bravčovej masti, 50 g oravskej prerastenej slaniny

Zemiaky postrúhame, osolíme a premiešame s múkou. Vyrobíme cesto, ktoré pretlačíme do vraicej vody cez sito. Povaríme asi 5 minút. Potom scedíme. V kastróle na masti speníme slaninu a na krúžky nakrájanú cibuľu. Pridáme halušky a premiešame. Podávame teplé. 

 

 

Strapačky s kyslou kapustou

 https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/529-sefkuchar-vari-kapustne-strapacky