Varíme pečieme z fazule

 V tomto novoročnom období som rovnako ako na jeseň vždy viac milovala polievky a prívarky. Ani teraz to nie je inak. Máme však doma akosi viac fazule ako som chcela, nuž varíme čo najviac práve z nej. Ponúkam Vám moje staro-nové recepty. Niektoré z nich sú zo zápiskov prastarej mamy, niektoré starej mamy i mamy a troška som ich upravila - veď veľa surovín spred sto rokov sa už nedá kúpiť a zatiaľ som si ich nedokázala vypestovať sama. Je mi ľúto, 

 Fazuľová polievka s haluškami

 200 g veľkozrnnej fazule, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky, 100 g klobásy, 1 polievková lyžica kukuričného škrobu, soľ, mleté čierne korenie

na halušky: 20 g masla, 20 g hrubej múky, 50 ml mlieka, 50 ml vody, 1 vajíčko, soľ, kukuričná strúhanka

Fazuľu namočíme cez noc. Ráno prisypeme na drobno nakrájanú zeleninu. Varíme na miernom plameni od odchýlenou pokrievkou do mäkka. Do polievky pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a stále varíme na miernom plameni. Na panvičke speníme nakrájanú slaninu s cibuľou na drobno, primiešame kukuričný škrob a opatrne za stáleho miešania vlejeme do mierne vriacej polievky. Pridáme soľ, mletú papriku a korenie podľa chuti. 

Do tanierov naporcujeme halušky a zalejeme ich polievkou. 

Halušky: Z masla, múky, vody a mlieka uvaríme polohustý bešamel. Do chladnúceho vmiešame vajíčko a trocha strúhanky. Pomocou lyžičky vytvoríme halušky, ktoré vyvaríme vo vriacej slanej vode. 

  

Jókaiho fazulačka

1 veľká cibuľa, 1 veľká mrkva, 1 veľký petržlén, 200 g údených rebier, 200 g domácej klobásy, 150 g veľkej fazule, 40 g cesnaku, 30 g mletej červenej papriky, 2 g feferóniek, 1 g mletého čierneho korenia, 5 g soli, 5 g majoránky, 1 dl oleja, 50 g hladkej kukuričnej múky

Cibuľu nasekáme na dribno a orestujeme ju na polovici oleja v hrnci do zlatista. Zalejeme 2-mi litrami vody. Pridáme fazuľu a údené rebrá. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi hodinu. Popri varení dolievame teplú vodu (napríklad z rýchlovarnej kanvice). Zatiaľ si nakrájame klobásu, mrkvu, petržlen na kolieska. Vyberieme rebrá z fazule na tanier. Do fazule vsypeme mrkvu s petržlenom. Asi po desiatich minútach vsypeme aj klobásu. Varíme asi 10 minút. Pridáme prepučený cesnak.

Medzitým zvyšný olej rozpálime na panvici, pridáme múku a orestujeme spolu s paprikou. Keď fazuľa zmäkla v polievke, zahustíme ju orestovanou múkou. Necháme variť na strednom plameni asi 5 minút. Vtedy začneme dochucovať soľou a mletým korením alebo feferónkami. A už do odstaveného vsypeme majoránku.

Podávame so širokými rezancami.

Polievka z fazule Babica

150 g fazule Babica, 150 g údeného, 1 čajová lyžička kukuričného škrobu, 1 čajová lyžička soli, 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia, 1 bobkový list

Fazuľu zalejeme litrom vody. Necháme na strednom plameni vrieť asi hodinu. Pridáme na kocky nakrájané údené mäso. Necháme variť asi pol hodiny.

Medzitým si v deci vody necháme variť korenie a bobkový list asi 10 minút. Precenenú vodu z korenia premiešame s kukuričným škrobom a vlejeme do fazuľovej časti. Dobre premiešame a necháme ešte povariť asi 2 - 3 minúty. Dochutíme soľou.

Podávame s tmavým chlebom.

Fazuľová so zeleninou I

200 g suchej malej strakatej fazule, 1 veľká cibuľa, 2 polievkové lyžice oleja, 2 - 3 mrkvy, 1 petržlen, 1 malý zeler, 1 strúčik cesnaku, 50 g paradajkového pretlaku, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 300 g bravčového pliecka

Fazuľu si namočíme do vlažnej vody asi na 2 - 3 hodiny. Pred robením polievky ju zlejeme z vody a necháme dobre stiecť.

Nakrájanú cibuľu si orestujeme na oleji. Pridáme paradajkový pretlak. Orestujeme. Prisypeme papriku, zalejeme vodou a vsypeme fazuľu a nakrájané mäso na drobnejšie kúsky. Pridáme na jemno pokrájaný cesnak a v kuse mrkvu a petržlen i zeler. Necháme na strednom plameni pod odchýlenou pokrievkou variť. Osolíme 1 čajovou lyžičkou soli.

Po tom to čase vyberieme mrkvu, petržlen i zeler trochu prekrojíme a vo vysokej miske s trochou polievky rozmixujeme na hladkú redšiu hmotu. Vlejeme do vriacej polievky za stáleho miešania. A necháme ešte asi 15 - 20 minút prevrieť na strednom plameni za občasného premiešania. 

Dostaneme hustú polievku.

Fazuľová so zeleninou II

1 hrnček bielej fazule, 2 hrnčeky nakrájanej koreňovej zeleniny, 1 hrnček nakrájaných zemiakov,  cibuľa, 2 vňate zo zeleru, oľ, mleté čierne korenie

Fazuľu vsypeme do hrnca a zalejeme tromi hrnčekami vody. V kuchte uvaríme asi 20 minút. Vsypeme zeleninu a zemiaky a nakrájanú cibuľu. Prípadne dolejeme vodu a necháme prejsť varom pod odchýlenou pokrievkou asi 15 minút. Vmiešame nakrájanú zelerovú vňať, osolíme a okoreníme.