V letnom období počas celého dňa podávame vlažné alebo schladené nápoje, ale nie zľadovatelé. Mohli by sme si obariť hrdlo a spôsobiť si angínu. Rovnako tieto nápoje pijeme cez slamku, lebo väčšinou obsahujú vysoké množstvo citrónovej šťavy, ktorá vo väčšej koncentrácii môže zle pôsobiť na sklovinu zubov. V letných mesiacoch odporúčame piť len vody bez bubliniek alebo mierne bublinkové a rozhodne nie veľmi presladené. Sladíme len medom alebo hnedým cukrom.

{SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/images/clanky/varime-pecieme/napoj.jpg} 

Zázvorovo citrusový

1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru nasypeme do 250 ml vriacej vody. Prikryjeme pokrievkou a odstavíme. Vyluhujeme asi ž minút. Potom scedíme do vyššieho pohára duritkového typu. Vhodíme 2 kocky ľadu a vmiešame čajovú lyžičku medu, polievkovú lyžicu pomarančovej šťavy a polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Podávame so slamkou, ozdobené kúskom mäty a krúžkom pomaranča.

Mätovo čierny

1 vrecúško čaju vložíme do 250 ml vriacej vody. Prikryté necháme luhovať už odstavené asi 10 minút. %Caj vyberieme, vlejeme do pohára z vytvrdeného sklam v ktorom máme vhodené 2 kocky ľadu asi 2 stopky mäty. Vmiešame 1 čajovú lyžičku trstinového cukru. Podávame so širokou slamkou, lyžičkou, ozdobené krúžkom citróna.

Limonáda z materinej dúšky

1 polievkovú lyžicu posekanej materinej dúšky zalejeme 250 ml vody a necháme zovrieť. Vložíme asi 4 lístky stévie cukrovej, prikryjeme a odstavíme. Necháme luhovať asi 10 minút. Potom scedíme Vlejeme do pohára z hrubého skla. Pridáme 2 kocky ľadu a 1 čajovú lyžičku pomarančovej šťavy. Podávame so slamkou.

Ovocná limonáda

2 väčšie jahody pokrájame a vhodíme do pohára. Pridáme k nim štvrťku citróna a asi 2 lístky mäty. Zalejeme 1 čajovou lyžičkou medu. Všetko potom prelejeme 250 ml minerálky bez príchute. Podávame so slamkou a lyžičkou.

Limonáda z púpavy

4 hlavičky púpavy zalejeme 250 ml vody. Necháme zovrieť. Prikryjeme a odstavíme na 10 minút. Potom zlejeme do pohára z hrubého skla, kde už máme vsypané 2 čajové lyžičky trstinového cukru a 2 kocky ľadu. Premiešame a nakoniec vlejem1 polievkovú lyžicu pomarančovej šťavy.  Podávame so slamkou.

 Citronáda

Do mixéra si vložíme 10 kociek ľadu, 2 citróny nakrájané na osminky, 4 polievkové lyžice kryštálového cukru a 2 dl studenej vody. Všetko rozmixujeme do kaše. Vsypeme do džbánu a zalejeme 8 dl sódy. Podávame vo vychladench pohároch.

Pomarančáda

6 pomarančov dobre umyjeme v studenej vode. Prekrojíme ich a rozmixujeme spolu s asi 10-timi kockami ľadu, 2 dl vody a asi 5 vetvičiek mäty na kašu. Scedíme cez sitko do džbánu so štyrmi polievkovými lyžicami kryštálového cukru. Pridáme do džbánu 800 ml sódy a premiešame. Podávame vo vychladených pohároch.

Detské mochito

Do sklenenej nádoby vsypeme 1 polievkovú lyžicu hnedého cukru a asi 20 g posekanej mäty. Premiešame. Prelejeme 500 ml schladenej prevarenej vody. Prilejeme šťavu z polovice citróna a krúžky z druhej polovice. 

Ak si chcete urobiť doma aj sirupy, ponúkame vám pár našich overených receptov:

http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/44-konzervovanie/70-sirupy