V štvrtom dieli sa vraciame k firme shor. Ideme skúšať recepty zo zmesi typu C. Používať k nej budeme čisto rastlinné maslo Alsan a rastlinné oleje.

  {SCOpenGraph image=http://www.dobre-napady.sk/images/clanky/varime-pecieme/bezlepka4_2.jpg}

Ako prvé si urobíme medovníčky

2 veľké vajíčka vyšľaháme spolu s 2 polievkovými lyžicami medu a 2 polievkovými lyžicami práškového cukru. Po lyžiciach vmiešavame zmes. Keď nám vznikne cesto hustoty pudingu, vmiešame 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny. Potom zase vmiešavame múku. Kým nevypracujeme cesto ako na medovníčky. Cesto necháme v miske prikryté utierkou odpočívať pri izbovej teplote asi 2 hodiny. Potom dobre premiešsime v rukách a vyvaľkáme na hrúbku asi 4 - 5 mm. Vykrojíme napríklad hviezdičky. Hviezdičky poukladáme na papierom vyložený plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 8 minút. 

 

Slaný koláč

Do 150 ml teplej vody rozmrvíme tretinu čerstvého droždia a mierne medzi prsty ocukríme práškovým cukrom. Necháme asi pol hodiny podkysnúť na teplom mieste. Potom vmiešame 50 ml rastlinného oleja, 50 ml rastlinného rozpusteného masla a vajíčko. Potom vmiešavame po lyžiciach 200 g zmesi zmiešanej s 1/2 čajovej lyžičky. Vymiešame cesto husté ako hustejší, ale nie veľmi hustý puding. Vlejeme do pekáčika (20 cm x 20 cm), ktorý sme vytreli olejom a vysypali jemne zmesou. 
Povrch koláča môžeme posypať čo dá chladnička - my sme dali pokrájaný pór a paradajky. 

Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a hneď po vložení stiahneme teplotu na 180°C a pečieme asi 30 minút. 

 

 

Slané srdiečka

Jeden zo starších receptov z nášho receptára http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/50-mucniky-bezlepkove?start=18 

 

 Mafiny

Vajíčko veľkosti L premiešame so 4-mi polievkovými lyžicami práškového cukru. Primiešame 50 gramov rozpusteného masla. Pridáme 2 polievkové lyžice zmesi Mix C a 4 polievkové lyžice ryžových vločiek. Potom pridáme 2 polievkové lyžice kryštálového cukru a 3/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny. Vmiešavame zmes Mix C, kým nedostaneme hustotu hustého pudingu. Vlejeme do košíčkov a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C asi 30 minút.

 

Sladké pletenky

Do 1,5 ml vody vsypeme 100 g kryštálového cukru a rozmrvíme tretinu čerstvého droždia. Necháme na teplom mieste podkysnúť asi pol hodinu. Potom do kvásku vmiešame 50 g rozpusteného masla Alsan a jedno veľké vajíčko. Po lyžiciach vmiešavame asi 500 g zmesi. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 rovnaké časti. Z každej časti urobíme pletenku zo 4 dielov. Položíme na papierom vyložený plech a necháme podkysnúť, kým sa rúra nevyhreje na 200°C. Povrch môžeme upraviť hrozienkami alebo lupienkami mandlí.
Potom vložíme pletenky do rúry a hneď stiahneme teplotu na 190°C. Pečieme asi 25 minút. Po vytiahnutí z rúry, potrieme povrch studenou vodou, aby sa lesko - ak môžeme radšej mliekom.

Pletenka mi pripomína koláče, ktoré mám pekávala stará mama a na raňajky sme si ich namáčali do kakaa.