Hliva ustricová je huba, ktorá rastie aj u nás. V mojom detstve som ju nejedávala. Stará mama – vyučená kuchárka – vravievala, že huby nemajú jesť deti do 5 rokov. Ona sa to tak učila v škole ešte na začiatku 20. storočia. A práve hlivu ustricovú mi ako prvú urobila, keď už som podľa jej znalostí mohla jesť huby. Urobila omeletu, ktorú naplnila udusenou chlivou s cibuľkou a cesnakom. Podľa mňa je hliva chutnejšia ako šampióny. Čo poviete?

Pečená hliva s kapustou

250 g hlivy ustricovej, 3 strúčiky cesnaku, 150 g kyslej kapusty, 1 polievková lyžica bravčovej masti, 1 čajová lyžička drvenej rasce, soľ

Z hlivy odrežeme tuhé časti. Neskôr ich môžeme použiť pri dusení hovädzieho alebo vyvariť v hovädzom vývare ako moja straá mama, ktorá nikdy nič nevyhodila. Že by poznala udržateľnosť??? Zvyšné časti nakrájame na väčšie kúsky. Na rozpálenej masti kúsky hlivy opečieme spolu s nakrájaným cesnakom. Pridáme pokrájanú kyslú kapustu, zatiaľ bez vody. Osolíme a orascujeme. Dusíme asi 20 minút. Maximálne pol hodiny. Potom prikryjeme a necháme dôjsť asi pol hodiny. Podávame s tmavým chlebom alebo varenými zemiakmi.

Morčacie rezne dusené s hlivou

400 g morčacích pŕs, 1 biela cibuľa, 200 g nakrájaných farebných paprík na kocky, 150 g hlivy ustricovej, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml zeleninového vývaru, soľ, mleté biele korenie, tymián, rekový olej

Mäso nakrájame na hrubšie rezne a osolíme aokoreníme. V kastróle na oleji speníme cibuľu a papriky. Pridáme mäso. Najprv opečieme z oboch strán. Pridáme kúsky hlivy, cesnak, vetvičky tymiánu, zalejeme vývarom. Podusíme asi 20 minút. Podávame s varenou ryžou

Praženica s hlivou

6 vajíčok, 120 g hlivy ustricovej, 1 veľká žltá cibuľa, soľ, olej

Na rozpálenom oleji orestujeme cibuľu nakrájanú a rozobratú na krúžky. Pridáme na drobné kúsky nakrájanú hlicu. Najprv opečieme, následne podlejeme asi 2 polievkovými lyžicami vody. Pridáme soľ a podusíme pod pokrievkou asi 10 minút. Vajíčka si vymiešam v mise. Po odkrytí hlivy, premiešame a necháme odpariť čo najviac vody. Vmiešame vajíčka a miešame do požadovanej hustoty. Podávame s tmavým ražným chlebom.

Smotanová polievka z hlivy

30 g masla, 1 veľká žltá cibuľa, 300 g hlivy ustricovej, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, 1500 ml vody, 2 bobkové listy, 2 veľké zemiaky, 2 polievkové lyžice posekanej petržlenovej vňate, 250 ml smotany na varenie, soľ

Na rozohriatom masle orestujeme cibuľu, pridáme na kúsky nakrájanú hlivu. Opečieme. Poprášime múkou a premiešame. Pridáme bobkový list, soľ. Zalejeme vodou. Po zhruba 20 - 25 minútach pridáme nakrájané zemiaky a varíme ešte asi 10 minút. Potom primiešame smotanu na varenie, dochutíme soľou, prípadne mletým čiernym korením. Necháme len prevrieť a môžeme podávať.

 

Čo sme písali v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1592-varime-z-hlivy