My sme toto zaváranie či konzervovanie doma nazývali zimným. Zimné zaváranie. Konzervovali sme ovocie a zeleninu v netradičných kombináciách pre naše územie a netradičným spôsobom pre našu domácnosť. Toto zaváranie netrvalo tak dlho ako keď varíme lekvár či konzervujeme iné v lete. Prečo sme začali v zime konzervovať? Dôvod bol jednoduchý, prebytok mandrínok a pomarančov. Raz mali akciu na mandarínky a pomaranče v dvoch obchodných reťazcoch naraz. Staré mamy nakúpili vnúčatám, aby mali dosť vitamínov. A? Doma zrazu tri kilá mandarínok a päť kíl pomarančov. Nuž, a tu je dôvod! Konzervujeme v zime.
Pôvodne sme začali konzervovať s Dr. Oetker.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 219
Keď sú už deti veľké, už nerobievame toľko receptov, už toľko nevaríme. Majú svoje záujmy. Myslím, že sa k vareniu a chystaniu veľkonočných dobrôt zase vrátime, keď budú maž oni deti. Pár ich však vždy musí byť. Také, bez ktorých by to nebolo vôbec ono.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 322
Varíme z byliniek, hlavne zelných, lebo po zime potrebuje náš organizmus nielen pre oči príjemnú zelenú farbu, aby mal dobrú náladu, no aj dostatok kyseliny listovej, ktorej sme počas zimy prijímali menej.
Poďme na to!
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 190
Toto je torta, ktorá mi asi najviac pripomína prastarú mamu. Bolo to asi prvé jedlo, ktoré si pamätám, že sme spolu pripravovali. V spomienkách som nebola o veľa vyššia ako kuchynský stôl. Pri príprave som musela sedieť na stoličke na dvoch vankúšoch. Mohla som robiť tortu rukami, všetko som mohla ochutnať, či je dosť sladké alebo mäkké.
Do dnes si pamätám, ako som si musela dvakrát mydlom umyť roky. A tak som to učila aj moje deti.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 157
Chren! Roky som z neho nič nerobila. Až teraz. Pri liečení akejsi nekonečnej chrípky som otvorila zase starú kuchárku a vytiahla recepty, ktoré som ani nevedela, že si ešte pamätám. Sú veľmi jednoduché, rýchlo ich urobíte. No majú na dnešné časy menej zvyklú chuť. Je potrebné si na ňu zvyknúť. Neváhajte, skúste urobiť. Možno najprv v polovičnej dávke a len po troche.
Stará mama urobila v nedeľu vývar z hovädzieho mäsa. A v pondelok na obed bolo to varené mäso s nejakou omáčkou. Často s chrenovou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 213
Bryndzové halušky sú našim národným jedlom. Bolo obdobie, keď som ich nemohla jesť. Vôbec mi nechutili. Bolo mi z nich veľmi ťažko. Potom raz stará mama vymenila v ceste pšeničnú múku za pohánkovú a zemiakovú a urobila ich ako ona poznala halušky zo svojho detstva. Halušky boli tuhšie, no chutili mi. Nemala som ťažkosti. Odvtedy robíme halušky - či strapačky ako ich nazývala stará mama, takto. Robievame aj iné halušky. Nielen s bryndzou.
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 234
Počas môjho detstva som tvaroh vôbec nemala rada. Nevedela som zjesť ani len Miláčika, hoci podľa prvého pohľadu by som nečakala v ňom tvaroh. Jeden jediný koláč som občas zjedla. Nenútili ma. Možno urobili dobre. Zrazu na vysokej škole som zmenila názor. Tvaroh som si obľúbila. Raz do týždňa som si robievala dezert,
- Detaily
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Varíme, pečieme
- Návštevy: 370