S MAKSÍKOM medzi hviezdy a do sveta matematiky


Celoročná matematická súťaž MAKSÍK oslávi v tomto školskom roku už 10. narodeniny. Za ten čas Maksík priviedol do sveta matematických rozprávok a príbehov takmer 70 000 detí. Tento rok prichystal napínavý „hviezdny“ príbeh a nové úlohy a hlavolamy. Druháci, tretiaci a štvrtáci na ZŠ si na nich môžu vyskúšať, či vedia vziať rozum do hrsti a vyriešiť aj „neučebnicové úlohy“. Maksík dáva deťom šancu prejaviť svoju tvorivosť nielen v matematike, ale aj vo vymýšľaní príbehov a kreslení obrázkov, ktorými sú úlohy ilustrované.

MAKSÍKa si obľúbili nielen deti, ale aj rodičia a učitelia, ktorí Maksíkove úlohy často využívajú na hodinách a matematických krúžkoch.


Ďakujeme veľmi pekne za spríjemnenie školského roka Vašimi úlohami. Dcéra sa každý mesiac nevedela dočkať nových úloh.
Mama Ondášová

Chcem sa poďakovať celému tímu, ktorý sa podieľa na tomto projekte a hlavne na vymýšľaní úloh. Úlohy doma riešime všetci a potom si porovnávame výsledky
Mama Harmatová

 

 

 

Súťaž je počas školského roka rozdelená do piatich kôl. V každom kole žiaci riešia 5 úloh. Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maksik.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odovzdania odpovedníkov 1. kola je 1. október 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

V minulom školskom roku cestoval Maksík po Rozprávkove. Pri jeho zážitkoch z ciest našli deti aj takéto úlohy:

KOZMONAUTI
Keď sa Pa a Pi chystali na odlet, Maťko im sľúbil, že jednu hus, veveričku, kozu, teliatko, ovcu a somára môžu odviezť ako dar mačaciemu kráľovi. Nastal však problém: do rakety môžu vziať iba štyri najľahšie zvieratá, viacerých raketa neunesie. Ale ako ich odvážiť, keď na salaši nemajú váhu? Vtedy Kubko dostal nápad. „Nepotrebujeme váhu, využijeme hojdačku.“ Zoraď zvieratká podľa obrázkov od najľahšieho po najťažšie.

 

 


PIESKOVÝ HRAD
Pred rozlúčkou povešali Lolek a Bolek na stromy balóny a k bráne postavili pieskový hrad. Ozdobili ho vlajkou s Maksíkovou fotografiou. Tyč, na ktorej bola vlajka, zapichli do najvyššieho miesta hradu kolmo na zem. Do hradu zapichli polovicu tyče. Vrchol tyče bol 80 cm nad zemou. Spodok tyče bol 24 cm nad zemou.
a) Akú dĺžku mala vlajková tyč?
b) Aký vysoký bol pieskový hrad?