Zmrzlina

Niet nad domáce jedlo či domáce mlsoty. Už si niekoľko rokov robíme doma ja zmrzlinu. NIe, nemám na mysli niečo ako dreň. Teda rozmixované jahody s cukrom a zmrazené vo výparníku. Mám na mysli ozajstnú zmrzlinu, ktorú potom naberáme do misiek lyžicou na zmrzlinu a vytvárame pekné kopčeky. Pred niekoľkými rokmi sme si kamarátky kúpili strojčeky na zmrzlinu. Nielen preto, že konečne sa dali aj bežne dostať kúpiť, ale preto, že tie staré tridsať ročné na starých sivých robotoch ETA už prestali fungovať. 

Ako sme robili našu prvú zmrzlinu v novom strojčeku? https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/701-prva-zmrzlina-v-zmrzlinovom-strojceku

No a dnes už vyrábame aj iné. Už občas aj vymýšľame kombinácie, ktoré v starých receptoch ku sivému robotu ETA neboli.

Černicová zmrzlina

400 g černíc, 50 g mletého cukru, 1 menší citrón, 125 g syra Lučina, 2 žĺtky, 1 vajíčko, 50 g krupicového cukru, 400 g smotany na šľahanie

K černiciam v hrnci pridáme citrónovú šťavu, pomletý cukor a necháme prevrieť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom rozmixujeme a primiešame syr. V miske si zmiešame žĺtky, vajce, cukro a smotanu. Nad parou šľaháme do hustého krému. Môže to trvať aj desať minút. Vyberieme z vodného kúpeľa a šľaáme chvíľu ďalej, aby sa krém nezrazil, alebo nevytvoril blanu. Potom pridáme do krémovej zmesi černicovú a premiešame. Necháme schladiť v chladničke asi 30 minút. Potom šľaháme v zmrzlinovom strojčeku. Môžeme podávať. 

Punčová zmrzlina

250 ml suchého červeného vína, 200 ml ríbezľovej šťavy z červených alebo čiernych ríbezlí, 2 polievkové lyžice ríbezľového sirupu, 100 g kryštálového cukru, 80 g masla, 3 žĺtky

Víno so šťavou a sirupom privedieme nad parou do varu a povaríme asi desať minút. Prelejeme cez husté sito a necháme mierne vychladnúť. Potom primiešame maslo. Do misky si vložíme žĺtky, ktoré vyšľaháme do penista. primeišame punčovú zmes a nad parou alebo vo vodnom kúpeli šľaháme do zhustnutia. Teda do krémovej kozistencie. Potom vyberieme aešte asi päť minút šľaháme mimo vodného kúpeľa, aby rýchlejšie zmes schladla. Necháme schladiť v chladničke a potom vymiešame v zmrzlinovom strojčeku. 

 

Recepty na zmrzlinu v našom receptári

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/71-zmrzlina