Staviame z papiera

Na matematike občas býva veselo, občas aj dusno. Ako sa to vezme. Ako pre koho. Po jednej písomke z konštrukčnej geometrie u šiestakov som sa rozhodla, že im ukážem ako to môže vyzerať, keď rysujú presne alebo nie. Čo vznikne a ako vyzerá celý objekt, keď na ňom musia pracovať viacerí a musia sa držať jedného plánu, dodržať dôsledne pokyny. V kabinete som zo skrine zobrala kôpku farebných papierov. Nápad z mojej strany vznikol akosi po ceste do práce, bez nejakých zvláštnych dopredu nakreslených a popísaných inštrukcii. Nuž som len tak od ruky nakreslila na tabuľu obrázky a ku každému povedala, čo tým chcem povedať. Deti si nafotili do mobilu a urobili poznámky k fotkám. Teda ako kto. Lebo aj s mobilom je potrebné vedieť robiť. Dobrá polovica nevedela. 

   

1. Narysuj rovnostranný trojuholník s dĺžkou strany 5 cm. Pozor! Presne. Samozrejme, že pravítko a kružidlom.

2. Urobíme os každej strany. Ak presne naryuješ, stretnú sa v jednom bode. Dvaja chlapci hneď skonštatovali, že netreba robiť nič kružidlo a stačí urobiť kolmicu len z vrchola na stranu. 

3. Narysujeme opísanú kružnicu trojuholníku. 

4. Ponastrihujeme podľa vzoru. 

Takýchto trojuholníkov na jednu vianočnú guľu potrebujeme 8. Nuž, pokračujeme. Potom vsúvane a spájame. Tu som im už nepovedlaa vôbec nič. Nechala som to na každú štvoricu čo vymyslia.