Pečieme chlieb či iné k raňajkám

Občas sa naozaj stane, že si neskoro zmyslím piecť chlieb a na vykysnutie klasického pohánkového kvásku je už neskoro. Alebo sa mi ohláci návšteva a čo teraz? Nemáme doma dosť pečiva či chleba. Je nutné improvizovať. Musím siahnúť predsa len po droždí. Keď už k takému dôjde, radšej si vyberiem čerstvé droždie ako sušené.  

Chlieb 

500 g Mix per Pane, 450 ml vlažnej vody, 21 g droždia, 1 čajová lyžička cukru, 9 g soli, 1 polievková lyžica psylia, 50 ml slnečnicového oleja
V 200 ml vody rozmrvíme droždie spolu s cukrom. Necháme vykysnúť kvások. V mise na miesenie cesta si preosejeme múku spolu so psyliom a soľou. Prilejeme kvások a po troche pridávame zvyšok vody. Miesime vláčne cesto. Nakoniec vmiešame olej. Necháme vykysnúť asi hodinu. Potom mierne premiesime, položíme na pekáč vystlaný ppaierom na pečenie. Potrieme slanou vodou. Prerežeme povrch opakom príborového noža. Rúru necháme rozohriať na 230 °C spolu s pekáčom plným vody. Vložíme na 10 minút do rúry. Potom stiahneme teplotu na 200 °C a pečieme asi 50 minút. Môžeme po pol hodine povytiahnúť z rúry, potrieť povrch zase slanou vodou a rýchlo vrátime späť. 
 

Žemle

300 g Mix B, 40 g ryžovej hladkej múky, 250 g hrudkovitého tvarohu, 3 vajíčka, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku, 1 čajová lyžička soli
Všetko spolu dobre vymiesime. Necháme asi hodinu v chlade. Môžeme nechať aj z večera do rána a ráno piecť čerstvé na raňajky alebo desiatu. Potom yvtvarujeme gule, ktoré potrieme vodou a poukladáme na pekáč. Môžeme ich prerezať na kríž. V rozohriatej rúre na 180 °C pečieme asi 25 minút. 
 

Rožky

350 g Promix Forte, 10 g čerstvého droždia, 1 polievková lyžica jemného tvarohu, 200 ml vlažnej vody, 1/2 čajovej lyžičky práškového cukru, 1 čajová lyžička soli, 1 vajíčko veľkosti S
Z vody, doržia a cukru urobíme kvások. V mise na miesenie cesta preosejeme múku so soľou. Primiešame kvások, pridáme rozšľahané vajíčko a tvaroh. Urobíme cesto, ktoré necháme vykysnúť v chlade. Používam rýchlokysku v chladničke. Potom premiešame a vytvarujeme rožky, ktoré ukladáme na papierom vyložený pekáč. Potrieme vlažnou vodou. Prikryjeme utierkou, aby rožky podkysli kým sa vyhreje rúra na 200 °C spolu so záparou. Pečieme asi 20 minút. 
 
 

Iné chleby z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/43-chlieb