Učíme sa o špenáte

Špenát obyčajný je zelená listová zelenina nižšie vzrastu. Táto kvitnúca rastlinka pochádza zo strednej a západnej Ázie.

Konzumujeme listy. Čerstvé, mrazené alebo sušené. Môže sa jesť varený alebo surový a vždy sa chuť výrazne líši. Varením sa stráca obsah šťavelu. Je to jednoročná rastlina, ktorá rastie do 20 cm. U nás dokáže aj prezimovať. Zvyčajne sa vysieva skotó na jar a v neskoré leto. Má radšej chladnejšie počasie. Listy sú striedavé, jednoduché, vajcovité až trojuholníkové a veľmi variabilné. Môžu dosiahnúť dĺžku aj 2 až 30 cm a široké 1 až 15 cm, s väčším počtom listov na spodnej časti rastliny. Počas kvitnutia majú vyššie na stonke malé listy. Kvety sú nenápadné, žlto-zelené, s priemerom 3 – 4 mm a dozrievajú na malý, tvrdý, suchý, hrudkovitý zhluk plodov s priemerom 5 – 10 mm, ktorý obsahuje niekoľko semien.

S deťmi v škole môžeme pestovať na balkóne či terase alebo parapete z vonkajšej strany okna v hrantíku. Niektoré rastlinky nećhajme aj zakvitnúť a skúsme získať vlastné semienka. Hlavne pre tretiačikov a štvrtáčikov vo výuke je takáto aktivita vynikajúca. Na jeseň získané semienka skúsime na jar vysadiť. Zo skúsenosti viem, že potom deti skúšajú aj doma s mladšími súrodencami. 

  

 Z lístočkov si môžeme v školskom klube urobiť jednoduchý šalát alebo aj len položiť na chlebík potretý maslom. Špenát obsahuje veľké množstvo kyseliny listovej vhodnej v tomto veku vo zvýšenom množstve v jedálničku. 

     

    

Ďalšie maľovánky jedla nájdete https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/category/109-jedlo  

 

Pár receptov zo špenátu

https://www.dobre-napady.sk/component/search/?searchword=%C5%A1pen%C3%A1t&searchphrase=all&Itemid=101