Zakoreňujeme zázvor

Kúpili sme zázvor. No a po niekoľkých dňoch mal krásny tmavozelený klíčok. Namočili sme ho na 24 hodín do prevarenej odstátej vody. Ideme skúšať pestovať doma ako domácu rastlinku. Vraj to nie je nič zložité. Uvidíme. Urobíme pokus a o desať mesiacov budeme vidieť. 

Uvidíme ako sa bude dariť u nás doma tejto rastlinke,

ktorá pred niekoľkými tisíckami rokov prešla dlhú Hodvábnú cestu z Číny až k nám. Možno vyšľachtíme našu vlastnú verziu. Čo poviete?

Vyberieme si kvetináč. Mal by byť skôr širší ako vyšší. Lebo korene zázvoru nie sú hlboké a viac sa šíria po stranách. My sme taký doma nemali, nuž ide po svojom. Na dno kvetináča urobíme drenáž z drobných kamienkov vo výške asi 4 cm. My sme urobili vyššiu, lebo máme vyšší kvetináč. Kamienky najprv vyvaríme vo vriacej vode, aby sme zničili choroboplodné zárodky. Môžeme ich však aj trochu nechať prepiecť v rozohriatej rúre, ak sme pred chvíľou dopiekli. Na vrstvu kamienkov urobíme vrstvu 6 - 8 cm substrátu na izbové rastliny. Položíme asi 5 cm široký odrezok zázvoru. Zaryspeme substrátom až po okraj klíčka. Minimálne však do výšky 5 - 6 cm. Polejeme asi 1 dl prevarenej odstátej vody. Prisypeme substrát, ktorý poliatím sadol. 

   

Položíme na miesto, kde má zakoreniť a rásť. Miesto stačí v polotieni, ale nemalo by byť v prievane. Optimálna je teplota 22 - 25 °C. Nemá rád chlad a mráz. Rastlinka by mala začať rásť za 10 - 15 dní. Môže dorásť aj do výšky 100 cm. O 8 - 10 mesiacov by sme mali mať možnosť odrezať si vlastný zázvor do domáceho čaju. 

 

Maľovánky zázvoru, ďumbieru alebo ginger? Ako chcete.

    

 

Na fotografiách vidíte rast rastlinky. Najprv po troch týždňoch. 

 

Alebo iný článok o zázvore

https://www.kvetinky.eu/bylinky-za-oknom-a-vonku/dumbier-zazvor-ginger