Vyrábame ozdoby na stromček

Našla som v jednej poličke na spodu skrine starší papier ešte do ihličkovej tlačiarne. Bol super veľký. Taký formát sa už dnes v papierníctve menej vidí. Učili sme sa z neho skladať maliarske čiapky na hlavu. Áno, viem, je to už istorická pamiatka. No naozaj neviem aké múzeum by mi ho zobralo. Možno si pamätáte ešte také tlačiarne. Na okrajoch mali dierkovanú osnovu, pomocou ktorej sa papier posúval v tlačiarni pri tlačení. Zostalo jej dosť. Nuž z nej sme urobili prvú vianočnú guľu na stromček. 

Papierové

 

guľa

Nastriháme si slamky na dĺžku 4 cm. Slamkami prevlečieme šnúrku tak, aby na každom konci pretŕčala aspoň 6 cm. Okraje tlačiarenského papiera nastriháme na 12 cm a lebo 13 cm, ale rovnako dlhé. Budeme potrebovať 8 kusov. Cez prvú dierku prevlečieme špagátik až po jeden koniec slamky. Takto všetkých osem. Až vznikne akási 8-cípa ružica, v ktorej strede je špagátik so slamkou. Aby nám ružica držala, zospodu špagátik zauzlujeme alebo zlepíme sekundovým lepidlom. Podobne prevlečieme opačnú časť papiera na opačnom konci špagátika. Slamka v strede má tvoriť priemer gule. papier rovnomerne naformujeme do tvaru gule a aj vrný špagátik alebo zauzlujeme alebo zalepíme sekundovým lepidlom. Ak sa nám ukončovanie nie celkom podarilo, môžeme ho ozdobiť papierovou mašličkou a pomocou tenkej nitky zavesiť. 

ozdoba

Štvorcový papier prehneme podľa návodu a prestrihneme - pozor len nastrihneme - nie rozstriháme. Následne otvoríme a začneme prehýbať a lepiť lepidlom na papier. 

 

Papier preklopíme dole hlavou a znova zlepíme. Potom zase preklopíme dolu hlavou a zase zlepíme...

salónky

Potrebujem: umelohmotné obaly z filmov či liekov, servítky, nožnice, priesvitnú lepiacu pásku, ozdobnú papierovú stužku, niť s ihlou

Umelohmotné obali tesne obalíme servítkou a popri obale opatrne zviažeme papierovou stužkou. Môžeme na jednej strane a ozdoba bude v tvare fľašky. Môžeme na oboch stranách a ozdoba bude v tvare cukríka. Pomocou ihly urobíme z nite uško na zavesenie na stromček.

    

Ak máte dieťa zručnejšie či staršie, potom odporúčame salónky urobiť napríklad aj takto. https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/sijeme/1398-sijeme-salonky 

 

Z korku

Korok zvyčajne s rodičmi mojich žiakov zbierame celý rok. Alebo občas sú ochotní v niektorom bare mi korky odkladať a tak ich máme viac a rôznych tvarov. Či raz mi jeden z rodičov doniesol zbytky z korkovej podlahy, ktorú kládli v detskej izbe.  

Potrebujeme: korok, tavnú pištoľ, menší nožík alebo orezávač, nožnice, stužky či chlapaté drôtiky, umelé oči a podobne

  

 Narežeme si časti, ktoré spájame tavnou pištoľou. Niekedy je korok jemnejší a vtedy stačí aj sekundové lepidlo.