Quilting

Nevedela som, že táto technika sa takto volá. Stará mama pomocou nej robila krásne papierové vločky ako ozdoby na stromček. Bola som malá, nebola som taká zručná. Keď som vyrástla, zase stará mama už nevidela aj ruky ju od reumy tak neposlúchali. Nuž som prvýkrát sama robila touto technikou veľkonočné pozdravy až v roku 2013. Zo začiatku sa mi veľmi nedarilo. Je to veľmi precízna, jemná práca, pri ktorej je potrebné mať nesmiernu trpezlivosť a byť dôsledný. 

Ak chcete niečo podobné robiť so žiakmi v škole, potom odporúčam starších žiakov a žiakov, ktorí sú zvyknutí tvoriť.

Tentokrát sme sa doma pustili do výroby pekného obrázku na stenu. Mali sme doma staršie čierne plátno, tak padla voľba na biely, zelený papier. 

Do špajle si urobíme zárez hlboký asi 5 mm. Nastriháme si z farebných papierov prúžky široké 5 mm a dlhé ako ako chceme. Pomocou vsunutia do zárezu na špajli si papier stočíme do krúžku. Vytiahneme zo špajle. Môžeme prípadne jemne zdeformovať a disperzným lepidlom nalepíme na plátno či papier. 

 

Musíme nechať dobre zaschnúť vo vodorovnej polohe. Prípane môžeme jemne - ozaj jemne - pretrieť ešte raz štetcom disperným lepidlom. 

  

Môžeme urobiť napríklad aj takýto obrázok. Je vhodný aj na darovanie na Deň matiek či pani učiteľke na konci školského roka.