Pletieme z pedigu

Áno, už dlho pletieme. Pletieme košíky na drevenej podložke aj vypletáme dno japonskou technikou i technikou Silvia. Od jesenne až do Vianoc pletieme na stromček zvončeky a hviezdičky. Pred Veľkou nocou skúšame robiť vajíčka, no nikdy nám žiadne nevyšlo. Tentokrát?

Tentokrát sme robili dekoratívny kvetináč či vázu na kyticu suchých kvetov alebo zaujímavú nádobu na drobnosti v tvare topánky. 

Potrebujeme podložku v tvare topánky, Na osnovu prúty hrúbky 2,5 mm dĺžky asi 50 cm a na obpletanie prúty hrúbky 2 mm. 

    

Pletieme opletkom tromi prútmi pred dve a jeden za. Pritláčame o podložku, aby sme dobre zachytili pretočené prúty cez dno. V trťom rade pripichneme z pravej strany po jednom pomocnom osnovnom prúte, aby sme topánku spevnili. Potom upletieme ešte 2 - 3 okruhy. A začneme jemne vpredu pomocou pritláčania osnovných prútov a silnejšieho sťahovania opletenia formovať topánku. 

     

Áno, aj keď som už plietla niekoľkú topánku, aj napriek tomu som ju rozpletala a formovala na novo znova, kým som nebola spokojná. Chce to len trpezlivosť a trochu cviku. Po dvoch radoch, kedy už ideme po formovaní topánky pliesť hrdlo, odstrihneme pomocné prútiky. Uzavrieme vo výške, ktorú chceme. Ako uzávierku odpoúčame typ "vyvrátený pulóver" asi 6 radov.