Papierové pletenie

 V minulosti sme veľmi často s mojimi deťmi tvorili z papiera. V schránkach bývalo množstvo letákov či novín a časopisov. Okrem čistenia zeleniny na nich, sme ich strihali, lepili či inak modelovali. Brali sme to ako super náhradu za kúpený papier. Dnes by takéto tvorenie nazvali recyklovaním. 

Poďte teda spolu s nami recyklovať novinový papier na tvorbu úžitkových vecí.

 Ako si urobíme papierové ruličky

 Potrebujeme novinový papier, špajlu alebo ihlicu, lepidlo na papier a nožnice. Noviny si nastriháme na pásy široké 5 cm. Táto šírka sa nám osvedčila. Rulička je potom dostatočne pevná a zároveň ohybná. 

Okolo špajle potom pod uhlom asi 45° potom omotávame papier. Lepidlom upevníme len na začiatku a na konci. 

        

Ak sa dobre zadívate, uvitíte, že rulička je na začiatku tenšia a na konci trošku širšia. Je to v poriadku, ak ten rozdiel nie je príliš veľký. práve preto sa potom jednoduchšie vsúvajú ruličky navzájom do seba a tak môťe vzniknúť dlhšia rulička či palička. Ak ich pospájame viac a dobre natrieme akylovou farbou bez riedenia a následne nalakujeme, získame aj výborné ukazovátko. Či oporu ku kvetu do kvetináča. Nezdá sa to, správne skrútený či preložený papier je nesmierne pevný a znesie aj záťaž. 

Vyrábame hviezdu

 Dve alebo tri ruličky si vsunieme navzájom do seba. Po získaní dlhšej ruličky, začneme omotávať hviezdu okolo šablóny na tvorenie hviezdy z pedigu. Nakoniec zase ruličky vsunieme navzájom do seba čím hviezdu spevníme. Prekryvy papierových ruličiek môžeme zviaza bielou niťou alebo zalepiť disperným lepidlom. Hviezdu môžeme nalakovať - stačí aj lak v spreji na vlasy, nechať zaschnúť a použiť na ozdobu. môžeme ju však aj namaľovať neriedenou temperovou farbou a až potom nalakovať. Hviezda bude pevnejšia a stálejšia. 

     

 

Ako sme plietli teda v minulosti? Pozrite si, prosím, nasledujúce odkazy a nechajte sa inšpirovať. 

Papierový košík s predškolákom či prvákom

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1714-kosik-knitt-skola 

Davidova hviezda 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1190-papierove-pletenie