Darček pre gurmána

Pri sťahovaní a vypratávaní sme našli staré sklenené nádoby z instatnej kávy. Bolo ich ozaj dosť. Čo s nimi? nevyhodíme! To naozaj neviem urobiť. A ešte ak sú dobré a majú aj vrchnáky. O chvíľu skrsol nápad. urobíme darčeky v škole na technike s deťmi. Pôvodne som myslela, že urobíme darčeky mamám. Moja mienka sa o chvíľu rozptýlila. Deti nevedeli zručne narábať a tak všetko robili v trojiciach. Nuž sme zvládli spraviť darčeky len učiteľkám. Tých bolo menej. Tak ako sme postupovali?

Nádoby sme dobre vyumývali mydlovou vodou, vysušili. 

V miske sme zmiešali disperzné lepidlo s vodou v pomere 1 : 1. Zo servítok sme vystrihli pekné obrázky a stiahli len vrchnú vrstvu, ktorú sme nalepili na pohár. Nechali sme dobre zaschnúť. 

Do pohára sme nasypali suché suroviny z hrnčekového koláča.

Do suchej zmesi do skla sme dali 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky - učili sme sa, že takto lepšie cesto nakyprí ako pri použití polohrubej múky. Plus 150 g krupicového cukru, na špičku noža soli (to mali zábavu, že koľko je špička noža) a 25 g kypriaceho prášku. Celiatikom sme dali 150 g kvalitnej pohánkovej múky (v bežnom obchode nemali, objednali sme z www.Novalim.sk) a 150 g pomletých ozajstných ovsených vločiek (to sa nabehali, kým zohnali - až v lekárni jedna žiačka, čo to má na predpis) a čajovú lyžičku vinneho kameňa (náhodou mali v bio obchode). Diabetikovi sme pridali miesto cukru stéviu - prepočítali podľa obalu na stévii a tiež dali vínny kameň. Celiatici a diabetici by nemali jesť kypriaci prášok z obchodu, lebo obsahuje lepok a cukor.

Na lístok sme napísali, čo nádoba obsahuje a recept ako majú postupovať pre prípravu koláča. Teda, čo majú pridať ako vlhké suroviny, ako zamiešať a pri akej teplote piecť. Lístok sme poskladali a položili na vrchnák zavretého pohára.

Učitelia si mali doplniť 2 vajíčka 150 ml oleja, 200 ml plnotučného mlieka. Alergikom na mlieko sme odporučili 200 ml vysokobublinkovej minerálnej vody. Všetko premiešať, vyliať do vysypanej formy a piecť pri teplote 180 °C asi 35 minút. 

No a teraz sme chceli vrchnák prikryť. Bolo potrebné vystrihnúť z látky kruh so správnym priemerom, aby zakryl vrchnák a zároveň sa dal pekne previazať. Trošku sme sa popasovali so slovom prevísať a museli sme si dlhšie vysvetľovať ako vypočítať priemer a polomer tohto kruhu, ale zvládli sme to. Na papier narysovali kruh, ktorý vystrihli. Následne ho prišpendlili (aj sa zranili - opatrne, prosím) na jemne naškrobenú a prežehlenú látku a vystrihli kruh z látky popri papierovom kruhu. Niektorým sa nepodaril, lebo nikdy nestrihali látku - a to boli ôsmaci. Zase sme riešili, že prišpendlenie nie je vhodné robiť v strede látky a celú ju poškodiť. Potom sme už len látkový kruh oddelili od papierového a ozdobili vrchnák pohára. 

Dopadlo to super. Jedna kolegyňa aj večer koláč upiekla a poslala nám fotku. napísala nám, že do tretiny pridala kakao, lebo tak to majú doma radi. A my máme zase námet ako na budúce vylepšiť recept. 

 Alebo iné darčeky tohto druhu

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/433-darcek-pre-gurmana 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/427-ako-sme-robili-bylinkovy-ocot