Dievčenské šaty na 2 - 3 roky

 Kolegova dcéra bude mať dva roky. Nuž musím niečo upliesť, uháčkovať... Tentokrát som sa rozhodla, že to budú oranžové šaty. Malej Lili táto farba veľmi pristane. K tomu biely roláčik, biele kamaše a bude ako zo žurnálu. 

 

Háčkujeme z priadze Mimina háčikom č. 4. Ak menej uťahujete, odporúčame háčik č. 3,5.

Začíname

Urobíme retiazku z 56 očiek. Plus 3 očká navyše a pomocou vpichu do štvrtého očka začneme háčkovať dlhé stĺpiky. Uháčkujeme 6 dlhých stĺpikov v každom očku jeden. Potom v 7. očku urobíme 2 dlhé stĺpiky, 1 retiazkové očko a zase 2 dlhé stĺpiky. Potom urobíme 10 dlhých stĺpikov v každom očku jeden. V jedenástom rovnako ako v siedmom. Ďalej urobíme 18 dlhých stĺpikov a v nasledujúcom očku rovnako ako v siedmom očku a zase 10 dlhých stĺpikov a zase v nasledujúcom očku ako v siedmom. Ukončíme v tomto riadku dlhými stĺpikmi. Takto urobíme 5 - 6 radov, čím získame tvar U.

  

Sukňa

Priekrčník v tvare U prehneme tak, aby sme po sháčkovaní dostali otvor na hlavu a ruky. Sháčkovávame dlhými stĺpikmi pričom každých na každých 10 stĺpikov a v jedenástom očku urobím 1 dlhý stĺpik, jedno retiazkové očko, 1 dlhý stĺpik. V každom okruhu takto v tom jednom očku urobíme takto, inak háčkujeme len dlhé stĺpiky. Suknička sa bude pekne rozširovať. Na konci ukončíme sukničku okruhom krátkych stĺpikov v opačnom smere, pričom v tom retiazkovom očku urobíme 2 krátke stĺpiky. Ak urobíte ešte jeden okruh krátkych stĺpikov v pôvodnom smere, potom sa na sukničke veľmi pekne vyformujú trojuholníky. 

    

Ukončenie

Obháčkujeme priekrčník krátkymi stĺpikmi. Urobíme dva okruhy. Jeden jedným smerom, druhý druhý smerom. 

 

 

Iné šaty 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/pletieme-a-hackujeme/1694-saty-na-2-mesiace