Pletieme šál

V archíve som našla. Chcete si prečítať?

Po dlhšej dobe sme zase boli v obchode s vlnami. Mali tam nový výber netradičných vĺn, čo sme používali ešte v lete 2011 na upletenie šálu. Niekoľko sme z nich kúpili a znova plietli, ibaže trochu inak. Ako?

 Šál 1

Potrebujeme jedno klbo (stačí na jeden šál) a ihlice č. 7 alebo 8. Navlečieme si na ihlice 6 alebo 7 alebo 8 ok.

Potom pletieme vždy len hladko, ale prepletieme vždy aj koncové očko (na bežnom pletení je to nevhodné). Jedine čo je na pletení náročné je, že si musíte stále napravovať vlhu, lebo sa ten pás očiek otáča, aby ste nabrali správne očko. Inak, ak náhodou trafíne nejaké ďalej až také hrozné sa nič nestane, len sa to trochu viac skrúti. Na konci uzavrieme rovnako ako keď končíme klasické pletenie.

    

 

 Šál 2

Na ihliciach č. 6 som si nahodila 18 očiek a plietla zopár sto radov obrátenými očkami. Z dvoch klbiek vyšiel dcére nádherne dlhý šál, ktorý sa jej hodí do jesennej bundy.

  

 

Šál 3

Potrebujeme háčik 5,5 alebo 6. Aj keď sa vám zdá, že môže byť aj iný, nerobte to. Potom je šál taký rozťahaný a nepôsobí dobre.

   

Naberieme si na háčik 4 očká tak (akoby sme išli pliesť), že naberáme každé druhé zvrchu smerom dole. Rovnako naberieme aj piate, ale to pretiahneme cez predošlé 4 a tak získame len jedno očko na háčiku. Teraz zase naberiem 4 očká a to posledné pretiahneme cez predošlé 4 tak, aby sme dostali len jedno očko na háčik.

 

Šál 4

Nahodila som na ihlicu č. 8 200 očiek a uplietka som dva rady hladko. V treťom rade som pletenie uzavrela a šál bol hotový. Teraz sa vlnil úplne inak. 

  

Tento nový šál sa mi zdá jemnejší a krajší.

Šál 5

 

Nahodíme si na ihlice č. 4,5 tri očká a pletieme hladko nad nimi, kým sa vlna neminie.