Napenené mlieko

Počas sviatkov si nájdete určite viac času na prípravu raňajok či dobrej kávy. Posedíte si s rodinou a pritom niečo veľmi dobré popapáte a vypijete si šálku dobrej kávy a možno aj nášho mlieka.

Možno ho aj poznáte. Zvyknú ho ponúkať v kaviarniach deťom v rovnakých šálkach ako kávu, aby mohli piť s rodičmi.

Budeme potrebovať dobre vychladené plnotučné mlieko, vanilkový či iný sirup, štvrťlitrový nerezový hrnček a napeňovač mlieka.

     

Najprv si do šálky nalejeme asi 1 čajovú lyžičku sirupu. Do hrnčeka vlejeme 2 dl mlieka. Odpustíme trochu pary zo speňovača mlieka až potom mlieko ponorením speníme. Vlejeme do šálky.

Ihneď napeňovač mlieka očistíme odpustením pary a utretím povrchu handričkou namočenou vo vode bez saponátu. 

Ak sme použili kakaový sirup, môžeme mlieko v šálke ozdobiť trochou kakaa. Len krajšie ako my. 

Keď sme použili lieskovcový sirup, povrch sme posypali trochou rozdrvených lieskových orieškov. Bolo to mňam.