Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Fašiangové

 Už je tu čas šialenej zábavy, karnevalov... A koláčov, ktoré som vždy mala rada, ale nikdy som sa ich nenaučila tak dobre urobiť ako moja mama. Nevadí. Veď šišky či fánky sa jedia len väčšinou v tomto období a aspoň si vnúčence ochutnajú aj niečo, čo doma nedostanú. 

Potom som si doma vymyslela také svoje náhrady ako sú vyprážané jablká. Nech máme aj my niečo, čo bude zvykom v našej rodine.

Čítať ďalej: Fašiangové

Silvestrovské alebo novoročné jedlá

Ak ste sa tento rok rozhodli pre zmenu a chcete kapustnicu či šošovicovú polievku vymeniť za niečo iné, prečítajte si pár našich námetov. Možno medzi nimi nájdete práve ten pravý, práve ten, čo od teraz zase na niekoľko rokov sa stane pre vašu rodinu tradičným práve v tieto dni.

Možno máte hostí a zmenu aj potrebujete. Nie všetci jeme či máme radi všetko.

V zime omnoho viac my aj naši predkovia jedli mäso a mäsité jedlá. Niektorí z nás však mäso nemajú radi a tak máme odporúčania aj pre nich.

Čítať ďalej: Silvestrovské alebo novoročné jedlá

Vianočné teplé nápoje


Počas zimy si viac ako zmrzlinu užívame teplé nápoje na spríjemnenie sedenia pri telke či spoločenských hrách s rodinou.
Dnes vám ponúkneme pár alko i nealko tipov.

Čítať ďalej: Vianočné teplé nápoje

Zmrzlina na Vianoce či Silvestra

Ak poriadate party či len tak si sedíte pri televízii a chcete si spraviť menej tradičnú pochúťku v zime, určite odporúčame zmrzlinový pohár.
Ak však nesedíte zababušení v deke s chrípkou či angínou s horúcim čajom samozrejme. Potom budete musieť počkať na neskôr. A až neskôr ochutnať našu dobrotu.

Hneď vám aj odporúčame jahodovú zmrzlinu alebo kivi a to dokonca v zdravšej verzii. 

Čítať ďalej: Zmrzlina na Vianoce či Silvestra

Pečieme vianočne bezlepkovo

Aj ľudia s problémami stravovania pri celiakii si môžu upiecť dobré vianočné koláčiky či zákusky. 

Skúste spolu s nami.

 

Čítať ďalej: Pečieme vianočne bezlepkovo

Varíme pečieme zo šošovice

Šošovica patrí k lahodným strukovinám, ktoré boli obľúbené z historického hladiska u ľudí vo vyššom aj nižšom postavení.

Nie je náročnou na pestovanie.Vyžaduje viac tepla ako hrach, ale menej ako fazuľa. Potrebuje však čistú nezaburinenú pôdu častejšie kyprenú. Neznáša prihnojovanie maštalným hnojom.

Zbierame, keď spodné struky začnú hnednúť. Vytrhneme rastlinku a dosušíme zavesené dole hlavou v teplej miestnosti bez priameho slnečného žiarenia. Potom semienka vyberieme.

Čítať ďalej: Varíme pečieme zo šošovice

Varíme pečieme z Hokkaido

 

Toto je tekvica alebo tento druh tekvice, ktorý som v detstve vôbec nepoznala. Na záhrade sme pestovali bielu tekvicu, patizóny, ozdobné tekvičky.

Posledné roky som si však na ňu veľmi zvykla. Páči sa mi jej tvar a mám rada jej chuť. Aj v detstve sme tekvicu konzumovali na slano ako prívarok či placky ale sme ju aj konzervovali na spôsob ananásového kompótu. Hokkaido mi viac chutí na sladko ako slano. A omnoho viac z nej pečiem koláče ako ju varím. 

Hokkaido obsahuje vitamíny A, B, C, horčík, vápnik. Jej konzumácia prospieva pankreasu. Obsahuje aj množstvo vlákniny.

 

Čítať ďalej: Varíme pečieme z Hokkaido

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

18
feb
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

24
feb
Stará tržnica, Bratislava

26
feb
Milana Marečka 6107/2, 841 08 Devínska Nová Ves

17
mar
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

Výstavy

18
feb
Poštovní muzeum, Nové mlýny 2, Praha 1 (Česká republika)

Partneri