Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Pečieme bezlepkové lievance

alebo palacinky zo spoločnosti NOVALIM
Moje obľúbené. Mám ich veľmi rada.Väčšinou si však robievam miesto palaciniek malé lievančeky. Proste sa mi veľké palacinky neveľmi daria, stále sa mi trhajú. Malé lievančeky sa nepretrhnú a chutia rovnako vynikajúco. Mám ich rada na raňajky aj na olovrant.

Čítať ďalej: Pečieme bezlepkové lievance

Prechladnutie a prijímanie tekutín

Pri prechladnutí alebo až chrípke sa vždy odporúča piť veľa tekutín. Nemusia to byť však len čaje alebo zázvorové limonády. My odporúčame aj odšťavené ovocie, ktorým si tiež môžete upravovať a stabilizovať črevnú kultúru znehodnotenú dávkami antibiotík alebo iných liekov. 

Čítať ďalej: Prechladnutie a prijímanie tekutín

Varíme so zázvorom

Dnes si urobíme pár receptov zo zázvoru alebo ako ho volali naši prastarí rodičia - z ďumbieru či z ginger.  Sú úplne iné ako poznáte alebo nájdete v časopisoch.

Teraz, keď už budeme mať o chvíľu chrípkové obdobie, sa nám asi zídu. 

Čítať ďalej: Varíme so zázvorom

Varíme, pečieme zo zemiakov aj tento rok

Zemiak rastie podobne ako bylina. Má hranatú bohato rozvetvenú stonku zarastenú krátkymi chĺpkami. Môže dorásť aj do výšky jedného metra. Listy sú položené striedavo, mierne ochlpené, s drobnými žliazkami, pomerne veľké. Kvety bývajú biele, ružové alebo fialové so sýto žltými až oranžovými peľnicami. Plody sú zelené alebo žltozelené bobule s priemerom 2 až 4 cm obsahujúce biele semená. Podzemná časť je charakteristická zväzkovitými koreňmi s hľuzami rozličných elipsoidných až nepravidelných tvarov, najčastejšie žltej až svetlohnedej, u niektorých kultivarov červenej až červenofialovej farby.

Čítať ďalej: Varíme, pečieme zo zemiakov aj tento rok

Čo na desiatu školákovi?

Toto bude asi večná téma. Stravovanie detí. Ak aj máte vo vašej škole školský bufet a teta v ňom je úžasná, občas musíme robiť desiatu, lebo školák ide na výlet, exkurziu alebo proste má diétu, lebo dobral antibiotiká a... A možno sa vám naše návrhy práve zídu na prípravu olovrantu, keď je vaše dieťa dlhšie v škole, lebo má krúžky...

Alebo aj proste radi robíte desiatu ako som to kedysi robievala ja, keď boli moje deti menšie a ešte chceli v škole desiatovať. Niekedy ste však aj doma a tam proste školský bufet nie je.

 

Čítať ďalej: Čo na desiatu školákovi?

Varíme pečieme z hrozna

Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie. Je bohaté na vitamíny A, C, B6 a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén. Hrozno obsahuje flavonoidy, ktoré sú veľmi účinné antioxidanty, môžu znížiť škody spôsobené voľnými radikálmi a starnutím buniek. Medzi ďalšie choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je napríklad astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a tak znižuje riziko srdcového infarktu. 

Čítať ďalej: Varíme pečieme z hrozna

Varíme, pečieme z mrkvy aj tento rok

Mrkva obyčajná je koreňová zelenina a má kužeľovitý tvar, ktorý býva pokrútený. Má hladký, zemitý povrch. Najrozšírenejšia farba je oranžová. Po celom svete môžeme naraziť aj na žltú, čiernu, bielu, krvavočervenú či dokonca ružovú.
Je to dvojročná kultúrna rastlina so silne strihanými listami a príjemnou vôňou. V druhom roku rastlina vyháňa hranatú, rozkonárenú stonku, ktorá je striedavo obrastená strihanými drobnými lístkami a ukončená bielymi kvietkami.

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z mrkvy aj tento rok

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

23
okt
Čajovňa Symetria Devínska Nová Ves

28
okt
Stará tržnica, Bratislava
-
Bratislava

04
nov
Bratislava Staré mesto

Výstavy

23
okt
Schloss Hof a Schloss Niederweiden
-
Schloßhof

23
okt
Slovenska pošta, a.s., Partizánska cesta 9, Banská Bystrica

Partneri