Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Varíme, pečieme z čučoriedok

Čučoriedky sú tmavo fialové bobuľky. Sú silnou podporou imunitného systému a tela, vďaka čomu chránia organizmus pred rakovinou, udržujú mladistvý vzhľad. Majú pozitívny vplyv na zrak, nervový systém a mozog. Pre tých, ktorý potrebujú schudnúť sú čučoriedky tiež vhodné, urýchľujú chudnutie podkožného tuku…

Čučoriedka je poloker, ktorý dorastá do výšky maximálne 1 metra. Čučoriedka je náročná na kvalitu pôdy, potrebuje piesočnato hlinitú pôdu s vysokým obsahom živín.  Neznáša mokrú pôdu, ale potrebuje dostatok pravidelnej vlahy. Plody sú malé tmavo fialové bobuľky dorastajúce do veľkosti približne 5 milimetrov. Tieto bobuľky dozrievajú ku koncu letných prázdnin. 

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z čučoriedok

Varíme limonádu zo žihľavy

 

Z detstva si pamätám len žihľavový odvar, ktorým som si zvykla v lete umývať miesto šampónu vlasy a samozrejme si ešte pamätám čaj, do ktorého som si vždy dávala veľa citrónovej šťavy - ink som ho nevedela vypiť. .

Už v ére môjho vymýšľania receptov som začala robiť žihľavový sirup, žihľavovú tinktúru... No a tento recept na limonádu vznikol pred viac ako piatimi rokmi. Veľmi rada túto limonádu robievam na jar i v auguste počas sezóny mladej žihľavy. Keď do nej pridáte ešte trochu zeleného farbiva, má takú magickú farbu.

Do hrnca vlejeme 3 litre vody. Vložíme v sitku asi 50 lístkov mladej žihľavy. Prípadne môžeme dať aj spolu s mladými stonkami. Prikryjeme a necháme zovrieť. Len čo zovrie, odstavíme a necháme chladnúť asi hodinu. 

Čítať ďalej: Varíme limonádu zo žihľavy

Černice aj tento rok

Černice rastú po celej Európe, predovšetkým na okrajoch lesov, v starých rúbaniskách i pri plotoch. Tam sme ich chodili v detstve zbierať v polovici až koncom augusta.

Dnes ich pestujeme v každej dobrej záhrade. S presunom pestovania černíc do záhrad boli vypestované rôzne odrody - kríčkové či stromčekové - aj odrody bez tŕňov. Podľa odrody a podnebia plody dozrievajú od júna až do septembra.

Čítať ďalej: Černice aj tento rok

Varíme pečieme z papriky

Paprika patrí vo svete, ale aj u nás medzi najdôležitejšie zeleninové druhy. Vďaka mnohostrannému využitiu a obsahu cenných látok potrebných pre ľudský organizmus si získala veľkú obľubu.

Obsahuje účinné látky, ktoré majú pálivú chuť. Tieto látky podporujú trávenie, zvyšujú žalúdočnú sekréciu, povzbudzujú krvný obeh a dýchanie.
Vitamín C neutralizuje voľne radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Prírodná látka kapsaicín povzbudzuje činnosť zažívacieho traktu. Beta karotén posilňuje bunky, brzdí proces starnutia a chráni pred škodlivým vplyvom slnka na pokožku.

Pre vysoký obsah vitamínu C sa odporúča jesť ju preventívne pri prechladnutí. Jedna stredne veľká paprika pokryje dvoj až trojnásobok dennej potreby dospelého človeka. Vitamín C sa z papriky nevytráca ani ohrievaním ani pečením. Červená paprika obsahuje 9 x viac betakaroténu a 2 x viac vitamínu C ako zelená.

Čítať ďalej: Varíme pečieme z papriky

Varíme, pečieme z levandule

 

Väčšina z nás si myslí, že levanduľa je použiteľná len do skrine proti moliam. Aspoň tak si ju pamätám z detstva. V dvadsiatom storočí sa levanduľa veľmi necenila ako aj iné liečivé rastliny. Dnes sa pomaly vraciame k prastarým receptúram a vymýšľame aj nové. 

Už druhý rok z nej robím limonádu a na raňajky mlieko s príchuťou levandule. Pri piknikoch sme si zvykli dzobnúť do levanduľových sušienok. Pred asi štyrmi rokmi som spoznala aká je výborná ako príchuť pri pečení diviny. 

Tak a pár mojich a možno aj neskôr vašich receptov. 

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z levandule

Letné limonády

 

Každý rok trochu inak robievame doma limonády na osvieženie počas dňa, ale aj pri posedení s priateľmi večer na balkóne či terase. Aj tento rok vám ponúkame naše najnovšie recepty. Ochutnajte. 

Čítať ďalej: Letné limonády

Ako varila kávu

moja prastará mama

Vybrala som po dlhšej dobe kuchársku knihu, ktorú som zdedila po starej mame. Tá ju mala od svojej mamy.

Medzi papierikmi, ktoré boli povkladané v knižke som objavila aj poznámky o varení dobrej kávy. Pomaly som prečítala poznámky a skúsila urobiť. Svoj už asi nie celkom rovnaký postup ako z tých čias, vám ponúkam.

Čítať ďalej: Ako varila kávu

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

18
aug
Schloss Hof
-
Schloßhof

11
sep
Centrum rodiny Bratislava-Dúbravka

15
sep
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

31
okt
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

17
nov
Zámok Schloss Hof Rakúsko
-
Schloßhof

Výstavy

17
aug
Schloss Hof
-
Schloßhof

Partneri