Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Máme doma pažítku

... čo s ňou?

 Pažítka je je najmenšia cibuľovitá rastlinka. Ľahko rastie aj v kvetináči an otvorenom balkóne. Má listy podobné tráve. Aj preto sa u nás tradične používa jemne nakrájaná či anstrihaná najmä na dochucovanie polievok, šalátov či nátierok. Jedlú sa však aj jej kvety, čo už asi málokto vie. Naše prastaré mamy ich rady používali na dozdobenie jedál pri servírovaní na stole. Aj keď je pažítka cibuľa, je jemnejšia a lahodnejšia a jedlám dáva pikantný nádych.

Čítať ďalej: Máme doma pažítku

Je čas na uhorky

Už sú tu uhorky. Áno, dnes ich máme celý rok v obchode. Máme však na mysli tie čerstvé zo záhrady či z trhu od tety, čo ich ráno obrala a s krikom predávala. Teda tie úplne čerstvé, voňavé.

V dnešnej ponuke pár receptov z uhoriek. Dobrú chuť!

Čítať ďalej: Je čas na uhorky

Je čas na cibuľu

Cibuľa kuchynská sa pestuje na celom svete už niekoľko tisíc rokov. Jej pôvod nám nie je známy.

Má povesť zeleniny upevňujúcej zdravie. Už od stredoveku sa šťava z cibule používa na liečenie popálenín a obarenín. Už niekoľko storočí sa varená či pražená cibuľa na masle zmiešaná s medom používa ako liek na kašeľ.

Čítať ďalej: Je čas na cibuľu

Letné konzervovanie

Aj najhorúcejšie leto sa raz pominie. Dobrá gazdinka myslí dopredu. Myslí na jeseň a zimu. Aj keď dnes už môžeme aj v zme kúpiť akúkoľvek zeleninu či ovocie v obchode, predsa len v lete sú paradajky, jahody aj ostatné chutnejšie. Premeňme ich teda spolu na špeciality v sklenených pohároch, ktoré budeme v zime vyjedať. Alebo ich pekne upravené môžeme darovať susede k sviatku.

V nasledujúcom článku vám ponúkneme recepty, ktoré mala rada moja prastará mama.

Čítať ďalej: Letné konzervovanie

Je čas na paradajky

Pradajky patria k nutrične významnej zelenine. Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, provitamín A, aj vitamíny B, P, K. V paradajkách nájdeme aj vysoké množstvo draslíka, vápnika, sodíka a železa.

Dôležité je ich konzumovať surové dobre umyté pod studenou tečúcou vodou aj tepelne upravené, lebo niektoré látky v nich lepšie pôsobia na náš organizmus práve po tepelnej úprave.

Čítať ďalej: Je čas na paradajky

Je čas na tekvicu

Tekvicu som mala rada celé detstvo a vlastne ju mám veľmi rada aj dnes. Tekvicová omáčka so zemiakovými plackami. Mňam. Toto musím mať každé leto.

Pôvodným domovom tekvice je stredná a južná Amerika. Do Európy ju priviezli španielsky moreplavci koncom 16.-teho storočia. Nemá veľkú výživnú hodnotu. Jej význam je skôr dietetický. Vývarom z tekvice sa liečili zápaly močových ciest a prostaty. Vraj pomocou tekvice vyháňali kedysi hlísty a pásomnice.

Čítať ďalej: Je čas na tekvicu

Pečieme chlieb

Už som viackrát písala na viacerých portáloch o tom ako som začala na vysokej škole piecť chlieb - taký, ktorý dnes volajú kváskový. Hoci chlieb sa u nás vždy robil z kvásku a to z ražného, ktorý poznáme ešte z čias slovanov a ich cesty z východu.

Pred pár rokmi som prešla zmenou, z ražneho kvásku na pohánkový.

Čítať ďalej: Pečieme chlieb

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
24
25
26
27
28
29
31

Odkazovač

silbod

Pani lacova.m nálepky máme tu https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/etikety-nalepky Zatiaľ to boli na lekváre, darčeky alebo zošity.

18/06/2020 - 14:09
lacova.m

hladam nalepku baza

18/06/2020 - 13:55
silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02
vanda

prosim o vytlacenie pracovnych listov,pisanie cisel,

06/05/2020 - 12:03
Maja

Pracovné listy sa dajú stiahnuť po prihlásení. Pri každom pracovnom liste vpravo dole je potom zelená šipka, pomocou ktorej si ho stiahnete do svojho počítača.

29/04/2020 - 23:30 2
Michala

Prečo sa nadajú stiahnuť dané pracovné listy na vytlačenie ?!

29/04/2020 - 20:45
Maja

Napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť...

20/04/2020 - 16:54
Ajka 7

nejde mi prihlásiť sa ...

20/04/2020 - 16:49

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri