Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Zelené recepty

Také jarné. Venované hlavne jarnej zelenine a vstávaniu prírody zo zimného spánku. Alebo takto nejako poeticky by sme mohli nazvať ponuku na našom webe receptov na tento týždeň. Začneme špenátom, či medvedím cesnakom alebo bylinkami.

Moja stará mama kedysi robila aj šalát z vajíčka na tvrdo a púpavových listov. Bolo to však veľmi dávno a už si ozaj nepamätám čo v ňom bolo. Viem, že sme ho dostali v miske spolu s ražným chlebom a jedli lyžicou alebo vidličkou.

Čítať ďalej: Zelené recepty

Je čas na medvedí cesnak

Vždy, keď získam túto rastlinku, si spomeniem na starú mamu, ktorá varila a robila šaláty zo všetkého. Mne to bolo jedno, bola som príliš malá na to, aby som riešila, že uvarila špenát z mladej žihľavy alebo paradajkový šalát doplnila cibuľou a púpavovými listami... V posledných rokoch sa väčšina ľudí vracia k tomuto vareniu. Vraj preto, že je to zdravé. Možno. Veď vo všetko sú vitamíny a stopové prvky a kade čo. Aj keď si myslím, že ona to robila skôr preto, že bola tak naučená, alebo počas vojny toho veľa nemali a tak jedli, čo mali. Pamätám si, že raz komusi z rodiny hovorila, že čo sa mu nepáči, veď to isté jedia aj húsatá.

Čítať ďalej: Je čas na medvedí cesnak

Raž

Raž pochádza zo strednej Ázie. Na naše územie doniesli Slovania. Oproti pšenici je odolnejšia, má hrubšie zrno a tmavšiu múku s vyšším obsahom bielkovín, železa, fosfóru a vitamínov skupiny B.
Ražný chlieb je výživnejší, trvanlivejší. Ražná múka sa zvyčajne nepoužíva samostatne. Dnes v kombinácii s pšeničnou múkou. V minulosti hlavne s ovsenou.
Ponúkame vám zopár receptov.

Čítať ďalej: Raž

Pripravujeme veľkonočné recepty

 Už o pár týždňov budú veľkonočné sviatky, ktoré u nás spájame so sviatkami jari. Počas voľných dní sa stretneme so známymi, rodinou. Čo im ponúkneme? Čo donesieme ako pozornosť keď pôjdeme k nim na na návštevu? Asi máte zaužívané recepty, ktoré robíte každý rok. Väčšinou to tak býva. Aj u nás je to tak. Čo máme radi, to opakujeme každý rok, ale každý rok aj skúsime niečo nové. Už sme našli za tie roky aj recepty, ktoré sme vymenili za tie naše tradičné. Skúste aj vy. Je to ozaj dobrý nápad. Veď chute sa nám menia počas života. 

Čítať ďalej: Pripravujeme veľkonočné recepty

Tortové korpusy

Kedysi sme robievali veľmi často jednoduché torty skoro každú nedeľu. Dnes už ich nerobíme tak často. Zostali sme však pri korpusoch. Upečieme ich a len prežeme a potrieme lekvárom alebo necháme aj len tak a raňajkujeme s kávou či šľahaným mliekom. Občas ich dokonca vlejeme do bábovkovej formy a upečieme ako bábovku či v malých formičkách ako muffin. Proste sme si to zjednodušli alebo si pečieme to, čo nám z tých tôrt najviac chutilo.

Čítať ďalej: Tortové korpusy

Závarky a vložky do polievok

Asi takto volala rezance, halušky či iné guličky a štvorčeky či vrtuľky, ktoré si dávame do vývaru alebo zeleninovej či fazuľovej polievky, moja stará i prastará mama.

Vložky aj závarky zavárame a vkladáme do hotových mäsových, zeleninových polievok. Môžeme však závarky ako napríklad rezance či vrtulky urobiť aj len v slanej vode a ponúkať tak, že si každý zoberie na svoj tanier čo chce a v akom množstve a preleje vývarom zase v akom množstve chce. Tak nepríde k rozvareniu cestoviny či znehodnotenie vývaru, ktorý môžeme potom - ak sa nespotrebuje - odložiť do chladu či mrazu.

Čítať ďalej: Závarky a vložky do polievok

Vynikajúce polievky

Polievky boli od detstva mojim obľúbeným jedlom. Ako malá, ešte škôlkarka, som milovala piť vývar zo šálky. Keď som bola chorá či smutná, bol to liek, ktorý mi robievala prastará mama. Neskôr som v takom období mávala chuť na hovädzí vývar s domácimi rezancami. Taký husty v tanieri, že stála lyžica. Vždy som zjedla najprv vývar a potom rezance podobne ako špagety. Do dnes si pamätám ako to rozčuľovalo moje okolie. Pri prechladnutí je to podľa mňa najlepší liek.

Čítať ďalej: Vynikajúce polievky

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
30

Odkazovač

silbod

Evasim, sťahnúť si môžete dokumenty po prihlásení sa alebo prepojení cez Fb či twiter. Na pravo sa Vám pri každom obrázku zobrazí zelená šípočka.

30/03/2020 - 19:21
evasim

Zdravím, mala by som záujem stiahnuť si dobré nápady pre školákov. Ďakujem

30/03/2020 - 15:53
Maja

Ak nemáte zakázané cokies, napíšte nám vaše prihlasovacie meno a e-mailovu adresu do kontaktného formuláru.

30/03/2020 - 14:46
Marta Újj

e-mailom mi prišlo potvrdenie registrácie, ale na Vašu stránku sa mi nedarí prihlásiť.

30/03/2020 - 14:39
silbod

Eva, musíte sa prihlásiť alebo spojiť náš web so svojim Twiterom či FB. Potom si cez zelenú šípku môžete stiahnúť do počítača. Pracovné listy sú zozipované po štvrťrokoch.

29/03/2020 - 13:37
Eva Vinczeová

Chcela by som si stiahnuť šlabikár 1

29/03/2020 - 13:33
Maja

napište nám na info(zavináč)dobre-napady.sk, registráciu vyriešime...

12/03/2020 - 18:32
evabok

DOBRY VECER. CHCELA BY SOM SI STAHOVAT PRACOVNE LISTY.ALE SA MI TO NEDARI VAM POSLAT MOJU REGISTRACIU. DAKUJEM

11/03/2020 - 18:10
ERIK

PRINCIP VZNšadla

10/02/2020 - 11:29
Maja

Iným používateľom registrácia cez gmail ide. Napíšte nám, aby sme zistili, či napr. nie je preklep v adrese.

15/01/2020 - 15:09 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri