Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Pečieme snehové pečivo

Cesto sa pripravuje z vyšľahaných bielkov a dobre preosiateho práškového cukru pri nízkej teplote, aby zostalo chrumkavé a zároveň biele.Šľahanie bielkov odporúčame ručne alebo elektrickým šľahačom na nízkych obrátkach.

Obyčajné pusinky môžeme skladovať aj dva mesiace a môžeme ich hocikedy ponúknuť ako výborný dezert ku káve či čaju.

Čítať ďalej: Pečieme snehové pečivo

Pečieme v alobale

 Takéto pečenie sme kedysi robievali na záhradke v pahrebe. Celý deň sme čosi majtrovali, okopávali či pretŕhali či strihali. Roboty bolo vždy dosť. Nebolo čas na jedenie. A tak aj takéto veľmi sýte jedlo bolo v neskoré popoludnie - niečo ako neskorý obed alebo skorá večera či oboje spolu vhodné.

Čítať ďalej: Pečieme v alobale

Pečieme maslové cesto

Maslové cesto je sýte a vláčne. Trené maslové cesto je tiež základné cesto s nespočetnými možnosťami využitia. Má vlhkú, trochu tuhšiu textúru. Je potrebné ho robiť vo veľkej mise s vyššími krajmi. Najlepšie elekrickým miešačom, aby sa do cesta dostalo čo najviac vzduchu. Pri práci s varechou či metličkou je potrebné mať veľa sily a trpezlivosti.

Najznámejší je asi kyprený maslový koláč, ktorý sa prekrojí, potrie džemom vo vyššej vrstve, prikryje a posype práškovým cukrom.

Čítať ďalej: Pečieme maslové cesto

Ťaháme syrové nite

Kedysi sme sa pri mliečnom automate v Bratislavskej Karlovej Vsi stretávali dvakrát do roka a propagovali mlieko a mliečne výrobky. Učili sme návštevníkov robiť rôzne výrobky z mlieka. O kysnutí mlieka, výrobe tvarohu a miláčika, sme skúsili syr a ... potom z neho ťahať nite aj pliesť korbáčiky.

Učila  nás ich robiť Martuška z Farmy Farmatuška. Prinášame vám jej postup.

Čítať ďalej: Ťaháme syrové nite

Pečieme piškótové cesto

Základným postupom pre dobré piškótové cesto je dobré šľahanie. Dobre vyšľahané vajíčka sú základom ľahkého piškótového cesta bez tuku. Piškótové cestá majú jemnú, ľahučkú textúru, ktorá sa dosahuje zašľahaním čo najväčšieho množstva vzduchu do cesta. Žĺtka s cukrom musia byť dobre vyšľahané s cukrom. Cesto musí byť jemné, krémovité a svetlé. Musí v ňom zostať stopa po metličke ak šľaháte ručne. Môžete použiť aj ručný šľahač.

Čítať ďalej: Pečieme piškótové cesto

Ovocné maškrty

Alebo vitamínové bomy či osviežujúce nápoje... Ako si to každý z vás nazve.

Končí apríl a tento rok je to náročné, preto vitamíny aj viac kreativity v kuchyni nám urobia dobre.Farby nápojov a chute majú antidepresívne účinky.

Odporúčam čítať ďalej.

Čítať ďalej: Ovocné maškrty

Fialka voňavá

Nádherne voňajúce kvety fialiek sa celé stáročia používali pri výrobe voňaviek. Svoje využitie našli aj v liečiteľstve - mastičkárstve a neskôr si našla svoje miesto aj v kuchyni. Látky obsiahnuté vo fialke podporujú odkašliavanie a vylučovanie hlienov. Majú močopudné účinky a priaznivo pôsobia pri reumatizme. Viete, že jej liečivé účinky sa spomínajú v časoch Dioscoridosa a Plíniusa. V tých časoch odporúčali sa voňať fialkou pri bolení hlavy.

Čítať ďalej: Fialka voňavá

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

silbod

Petra, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť... U nás nie je podmienka byť pracovníkom školy.

14/05/2020 - 14:48
Petra

Dobrý deň. Zaregistrovala som sa ako súkromná osoba. Bez školy. Chcela som pracovné listy. Prišiel mail na aktiváciu, ale nejde mi to.
Petra

14/05/2020 - 11:28
silbod

Vanda, musíte si nájsť na konkrétnom náhľade prac.listu vpravo dolu zelenú šípku a na ňu kliknúť. Pracovný list sa Vám vo formáte JPG alebo PNG. Potom yvtlačíte.

06/05/2020 - 13:02
vanda

prosim o vytlacenie pracovnych listov,pisanie cisel,

06/05/2020 - 12:03
Maja

Pracovné listy sa dajú stiahnuť po prihlásení. Pri každom pracovnom liste vpravo dole je potom zelená šipka, pomocou ktorej si ho stiahnete do svojho počítača.

29/04/2020 - 23:30 1
Michala

Prečo sa nadajú stiahnuť dané pracovné listy na vytlačenie ?!

29/04/2020 - 20:45
Maja

Napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., cez odkazovač sa to nedá riešiť...

20/04/2020 - 16:54
Ajka 7

nejde mi prihlásiť sa ...

20/04/2020 - 16:49
silbod

Milá Maria, môžete sa zaregistrovať bežne ako na iných stránkach alebo v registrácii môžete len prepojiť cez svoje FB. U nás ste len ako súkromná osoba. Budeme sa tešiť.

15/04/2020 - 14:17
Maria

Prosím Vás, ako sa zaregistrovať na stránku, ked som len pedagog a nemáme predplatenú stránku ako škola. Ďakujem za odpoveď.

15/04/2020 - 14:04

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri