Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Bryndza

Čo je to? Mletý a premiešavaný so soľou čerstvý ovčí syr.

Špeciálne sa viac hovorieva o májovej bryndzi. Táto bryndza môže obsahovať aj viac ako 700 mg (na 100 g bryndze) vápnika. V máji sa ovce vyháňajú na pašu na zelené lúky. Ovce teda spásajú viac zelene, ktorá obsahuje väčšie množstvo kyseliny listovej. To má vplyv na kvalitu mlieka a potom aj na syr a bryndzu.

Dnes sa bryndza vyrába aj zmiešaním kravského čerstvého syra s ovčím. Alebo sa pasterizuje.

Čítať ďalej: Bryndza

Napenené mlieko

Počas sviatkov si nájdete určite viac času na prípravu raňajok či dobrej kávy. Posedíte si s rodinou a pritom niečo veľmi dobré popapáte a vypijete si šálku dobrej kávy a možno aj nášho mlieka.

Možno ho aj poznáte. Zvyknú ho ponúkať v kaviarniach deťom v rovnakých šálkach ako kávu, aby mohli piť s rodičmi.

Čítať ďalej: Napenené mlieko

Nátierky na chlebíky

Obložené chlebíčky či chlebíčky s nátierkou sú už neodmysliteľnou súčasťou nášho stolovania s rodinou a priateľmi.

Chlebíčkom nemôžete nikdy nič pokaziť. Výborná nátierka skvelý dizajn. Obložený chlebíček je vhodný ku vínu, pivu, káve i čaju. 

Čítať ďalej: Nátierky na chlebíky

Varíme veľkonočne

 

Dnes si môžete u nás pozrieť niekoľko receptov, ktoré sme vždy mali počas sviatkov jari na našom stole, ale aj tie čo som pridala už ja, aby sme išli s dobou ako mi raz povedal syn. 

 K veľkej noci určite neodmysliteľne patrí mazanec, čokoládové vajce, hrudka na slano či vajíčková saláma a po novom som začala robievať aj aspikovú tortu.

Čítať ďalej: Varíme veľkonočne

Objavila som agar

Pred asi tromi rokmi sme s deťmi v škole prvýkrát robili želé cukríky.

Inšpirovala nás pri svojej návšteve Martinka Grňová, ktorá nám bola hovoriť o súťaži MasterChef, v ktorej zvíťazila. Doniesla deťom ochutnať pralinky, v ktorých nebol cukor a napriek tomu boli sladké. Potom rozprávala o cukríkoch zo želé, lebo deti v tom čase sledovali zase jedno z tých videí, kde môžete sledovať, čo sa ako zle robí.

Čítať ďalej: Objavila som agar

Zahusťovanie omáčok a polievok

 

Moja stará mama a jej mama volali zmes na zahusľovanie zátrepka. Dokonca som tento názov našla aj v starších kuchárskych knihách. A aj mne to zostalo. Pôvodne som chcela tento názov použiť aj v nadpise.

Čítať ďalej: Zahusťovanie omáčok a polievok

Čo na raňajky

Naše staré mamy ho považovali za najdôležitejšie jedlo dňa. A ešte stále by malo byť. Aj keď väčšina z nás naň zabúda pre každodenné ponáhľanie sa do práce.

Ak teda máte teda voľnejší deň - dovolenka, prázdniny, krásny víkend... Určite si urobte spoločné raňajky a možno aj takéto.

Čítať ďalej: Čo na raňajky

Hľadať

Kalendár udalostí

Akcie

24
apr
Centrum rodiny, Bazovského 6, Bratislava

29
apr
Centrum rodiny, Bazovskeho 6, Bratislava

01
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

04
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

30
máj
Zámok SchlossHof Rakúsko

Odkazovač

Šofranková

Ďakujem za pracovné listy, ktoré mi pomáhajú vo vyuč. procese.:D

23/04/2019 - 17:41 1
Hamašová

Už zase sme si čosi stiahli na precvičenie :) Ďakujeme ;)

07/04/2019 - 18:02 1
Gaál

Super pracovné listy, ďakujem!:)

02/04/2019 - 08:56 1
Jančovičová

Súhlasím

31/03/2019 - 18:40
Drahomíra

Krásna stránka :) Ďakujem ;)

30/03/2019 - 12:56 1
silbod

Krásne ste upravili stránku. Je živšia. Taká sviežejšia. Nehc sa darí.

16/03/2019 - 19:06 1
Maja

Tu môžete nechať krátky odkaz :)

16/03/2019 - 15:57 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri