Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Zelené bylinky

Áno, sú aj inej farby. Nie len zelené. Vo väčšine v nás však slovo bylinka evokuje zelenú lúku - zelenú sviežu farbu. A zelená lúka zase jar, slnko, pohodu...

Dnes budeme hovoriť o bylinkách a variť s bylinkami. Dnes sa vraciame späť k receptom, ktoré moje staré mamy a prastará mama varili v detstve. proste ku klasike, ktorú sme jedli pred príchodom doby, keď boli prioritnejšie mastné jedlá a jedlá zahustené múkou, kedy sa z byliniek v domácnosti používala snáď len pažítka. Bylinky vedia veľmi dobre osviežiť nie len výzor naservírovaného jedla, ale aj chuť pokrmu.

Čítať ďalej: Zelené bylinky

Kráľovské raňajky

Nemusia byť veľmi drahé, nemusia byť bohaté na suroviny, ale môžu. Je len na vás. Dnes si urobíme zopár slávnostnejších a sýtejších jedál, keď vstanete neskôr, môžete si posedieť a porozprávať sa. Nikam sa neponáhľate...

Aj obed bude skôr obedovečera. 

Čítať ďalej: Kráľovské raňajky

Králičie mäso

Keď bol syn malý a začala som ho prikrmovať, varievala som mu práve králičie mäso. Endokrinologička nám odporučila, že je jemné, ľahko stráviteľné. 

Viem väčšinou sa začína s kuracím mäsom. Nám ho však rozhodne neodporučila. Syn ho však vtedy nesmel pre rastové hormóny čo obsahuje a podobne.

 

Čítať ďalej: Králičie mäso

Varíme kávu

 Šálka kávy sa stala neodmysliteľnou súčasťou veľkého množstva ľudí. V 20. rokoch minulého storočia sa veľmi rýchlo rozšírili všade po svete kaviarne a kaviarničky. Pomaly sa zmenilo podávanie čaju v spoločnosti za podávanie kávy. Káva sa pripravovala varením, filtrovaním, cedením so štipkou soli alebo kvapkou citrónovej šťavy, s karamelom i šľahačkou. Pila sa horúca i studená, horká aj presladená medom.

Vo Francúzsku sa tradoval vtip, že nie je dôležité koľko úderov urobí sekretárka za minútu, ale akú kávu vie urobiť. Beethoven vraj každý deň pil kávu urobenú zo 60-tich zrniečok. Bach v jednej svojej kantáte napísal: "Dobrý glg kávy chutí lepšie ako bozk." 

Čítať ďalej: Varíme kávu

Pečieme dobroty na Veľkú noc

 Už o týždeň je Veľkonočná nedeľa, je na čase pripraviť pár koláčikov. tento rok žiadna návšteva, ale organizmus si to žiada. Nuž sme začali. Včera zarobili cesto na linecké koláčiky, pred dvomi dňami na perníčky. Dnes začíname piecť. Už sme si vyhľadali pár receptov z našich zápiskov aj sa inšpirovali modernými kuchármi. Len my si už všetko musíme upravovať na bezlepkovú stravu a bez sóje, nuž skúšame aké pomery čo s čím zmiešať či ktoré suroviny vymeniť a za čo. Občas je to náročné, občas sa nasmejeme, občas ...

Čítať ďalej: Pečieme dobroty na Veľkú noc

Ryža

Ryža obsahuje pomerne dosť kalóriií. Áno, aj od druhu závisí. Mám však na mysli takú tú, čo bežne zvyknú všetci variť. Teda bielu guľatozrnnú. 100 gramov ryže obsahuje asi 354 kalórií a pre porovnanie 100 g zemiakov asi 60 kalórií.

Bolo obdobie keď na očistenie organizmu v rôznych časopisoch odporúčali si urobiť ryžový deň. Na raňajky, obed aj olovrant, ale to už menej, si uvaríme pol hrnčeka ryže vo vriacej jemne osolenej vode. Scedíme a jeme len tak s nastrúhaným čerstvým jabĺčkom alebo bez. Môžeme zapiť nesladeným bylinkovým čajom alebo nesladenou čiernou kávou. Už si nepamätám prečo tento deň odporúčali, ale vtedy mi stará mama vysvetľovala, že také varenie ryže ju učila aj jej mama a to bola kuchárka. Veď chodila do školy pre gazdinky. 

Čítať ďalej: Ryža

Varíme z hlivy

Hliva ustricová sa nazýva tiež elixír večnej mladosti. Spomaľuje starnutie a podporuje obranyschopnosti tela. Prispieva aj k liečbe alergií, stresu a záťaži organizmu.  V starovekej Číne ju zaradzovali medzi najzdravšie potraviny. 

Ďalšou možnosťou, ako získať prospech z hlivy ustricovej, je jej zaradenie do svojho jedálnička. Hliva ustricová je veľmi chutnou zložkou polievok, omáčok alebo je výborná pečená či vyprážaná ako rezeň. Hlivu možno tiež naložiť do octu alebo sušiť. Vyskúšajte naše recepty.

Čítať ďalej: Varíme z hlivy

Hľadať

Kalendár udalostí

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Odkazovač

Božka

Srdečná vďaka, som nadšená...:)

07/04/2021 - 16:43 1
silbod

Max, občas sa nám to stane. V škole, keď dávam deťom, už ma poznajú a niektorí sa aj tešia, že ju našli. Lenže musia mi ju pomôcť opraviť. Čím sa tiež učia... Ďakujeme

24/03/2021 - 11:13 1
Max

pochvala tvorcom...len chcem upozorniť, že v križovke Adam František je chyba :(

24/03/2021 - 10:45 1
JANAkend

Dakujem za registráciu. :)

17/03/2021 - 12:32 1
silluk

Ďakujem :)

07/03/2021 - 16:43 1
mirfuň1

Super:)

05/03/2021 - 20:00 1
Lussy

Ďakujem za registráciu

04/03/2021 - 14:11 1
Laduša

Ďakujem:D

03/03/2021 - 16:07 2
silbod

Avatar, ďakujem aj za adminku za Vašu pochvalu.

03/03/2021 - 11:32 1
Avatar

Dobrý deň v prvom rade ďakujem za registráciu a v druhom rade ďakujem za to že ste vytvorili tak úžasnú stánku ako je táto.

03/03/2021 - 10:55 1

Zrušiť

Výstavy

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

Partneri