Ťaháme syrové nite

Kedysi sme sa pri mliečnom automate v Bratislavskej Karlovej Vsi stretávali dvakrát do roka a propagovali mlieko a mliečne výrobky. Učili sme návštevníkov robiť rôzne výrobky z mlieka. O kysnutí mlieka, výrobe tvarohu a miláčika, sme skúsili syr a ... potom z neho ťahať nite aj pliesť korbáčiky.

Učila  nás ich robiť Martuška z Farmy Farmatuška. Prinášame vám jej postup.

Čerstvý syr opatrne zmiešame s 80-stupňovou vodou do hustoty kysnutého cesta. Naozaj to chce prax. Odhadnúť množstvo vody nie je jednoduché. Závisí aj od kvality syra.
Zľakli ste sa, že to robí holými rukami? Nebojte sa, má ich dobre umyté. Na miesenie potrebujete mať cit v prstoch a to by v rukaviciach nešlo.

Potom opatrne ťaháme, aby cesto dostalo naozaj dobrú hustotu, nemalo v sebe hrudky syra a pri šuľkaní sa nepretrhlo. Cesto vložíme späť do teplej vody a šuľkáme tenké nite, ktoré padajú do vandlíka s  10-stupňovovou vodou.

    


Nakoniec nite namočíme do silného slaného studeného roztoku na 5 minút. Po vybraní nakrájame a podávame. Ak chceme z nití motať korbáčiky, najprv ich zmotáme a až potom vkladáme do slaného roztoku.

 

Martuška
Je vám Martuška známa? Mohli ste ju vidieť v rôznych televíziach a hlavne na majstrovstvách Slovenska v pletení korbáčikov.  A naposledy? Nuž súťaží v televíznej šou Recept na bohatstvo. Držíme jej všetci palce.