Recepty ku Veľkej noci

O mesiac je tu Veľká noc. Možno sa stretneme viacerí, možno konečne budeme môcť spolu ako rodina stráviť sviatky. Držme si palce, aby sa situácia z minulého roka nezopakoval či nezhoršila. 

Dnes vám ponúkneme niekoľko zaujímavých receptov na mäsovú nôtu vhodných na jarné slávnostnejšie tabule. Nechajte sa zlákať a vyskúšajte.

Morčacie prsia v lístkovom ceste

400 g morčacích pŕs, 400 g lístkového cesta, 3 - 4 mrkvy, medvedí cesnak, 1 polievková lyžica oleja Raciol, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky mletého bieleho korenia, 150 g brusnicového lekváru, 100 g sušených brusníc, 1 menšia červená cibuľa, 100 ml vývaru alebo bieleho suchého vína, 1 bielok

Morčacie prsia prerežeme na menšie diely. Opečieme prudko na oleji z oboch strán. Vyložíme na tanier. Na výpeku opečieme cibuľu, mrkvu a natrhaný medvedí cesnak a sušené brusnice. Zalejeme vývarom alebo vínom. Počkáme kým mrkva nezmäkne. Potom rozmixujeme. 

Lístkové cesto vyvaľkáme na papieri na pečenie na hrúbku asi 1 cm. Potrieme brusnicovým lekvárom, na ktorý rozotrieme už chladnúcu zmes z panvice. Poukladáme osolené a okorenené morčacie prsia. Zavinieme. Položíme na pekáč. Potrieme vyšľahaným bielkom s trochou soli. Pečieme pri 180°C asi pol hodiny. 

Po miernom vychladnutí nakrájame a podávame s varenými zemiakmi.  Ponúkať môžeme s bielym vínom alebo vínovým strikom. 

Jahňacina s tymiánom

 500 g jahňaciny bez kosti, hrsť čerstvého tymiánu, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 3 - 4 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 1/2 polievkovej lyžice nastrúhanej citrónovej kôry, 150 ml bieleho suchého vína, 150 ml smotany na varenie, 250 ml zeleninového vývaru

Zmiešame pomrvený tymián so soľou, korením acitrónovou kôrou a olejom. Potrieme mäso zo všetkých strán. Vložíme do vyššieho pekáča. Posypeme na tenké plátky pokrájaným cesnakom. Prelejeme vínom a zeleninovým vývarom. Prikryjeme. Vložíme do rúry vyhriatej na 250°C a pečieme-dusíme asi 15 minút. Potom odkryjeme a dopečieme na 180°C asi hodinu a prípadne dlhšie. 

Zlejeme do hrnca šťavu z mäsa. Prilejeme smotanu a prevaríme. 

Podávame s varenými zemiakmi preliate zálievkou zo smotany alebo pridáme mrkvovú zemiakovú kašu. Ponúkať môžeme s červený vínom alebo vínovým strikom s kofolou.

Steak

400 g hovädzieho steak, 1 veľký citrón, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, 3 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica masla, 1 polievková lyžica medu, 1 polievková lyžica čerstvého tymiánu, 3 - 4 strúčiky cesnaku

Mise zmiešame olej, citrónovú kôru, korenie aj soľ, citrónovú šťavu i med. Potrieme mäso a necháme ho marinovať v celku asi pol hodiny. 

Do hlbšej panvice vlejeme trochu oleja a pridáme maslo. Keď sa spoja, pridáme mäso a opečieme z každej strany po asi 4 minúty. Mäso vyberieme a do výpeku vsypeme na drobné kúsky nakrájaný cesnak. Premiešame, aby sa opiekol. Týmto výpekom budeme na tanieri polievať mäso s varenými zemiakmi alebo kašou či šťúchanými. 

Ponúkať môžeme s červený vínom alebo vínovým strikom s kofolou.