Kráľovské raňajky

Nemusia byť veľmi drahé, nemusia byť bohaté na suroviny, ale môžu. Je len na vás. Dnes si urobíme zopár slávnostnejších a sýtejších jedál, keď vstanete neskôr, môžete si posedieť a porozprávať sa. Nikam sa neponáhľate...

Aj obed bude skôr obedovečera. 

Zapečený chlieb

100 g postrúhaného syra, 2 vajíčka, 4 plátky tmavého chleba, soľ, mletá červená paprika, maslo

Krajce chleba ponatierame maslom. Syr, vajíčka, soľ, papriku vymiešame vidličkou. Ponatierame na maslové krajce. Položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 5 minút. Podávame teplé s paradajkou a paprikou.

Jogurtový kokteil I

200 g bieleho tučného jogurtu, 200 ml plnotučného mlieka, 6 - 8 mrazených jahôd, 60 g medu, 50 g paraorechov

Rozmixujeme jogurt, mlieko, jahody a med. Primiešame posekané paraorechy. Vlejeme do misiek a podávame s lyžičkou. Prípadne môžeme pridať pri podávaní pár očistených mesiačikov pomaranča.

Jogurtový kokteil II

400 g bieleho tučného jogurtu, 1 veľký banán, 50 g paraorechov

Jogurt s banánmi rozmixujeme a pridáme posekané paraorechy. Vlejeme do misiek. Povrch posypeme kakaom a dozdobíme kúskom banána.

Nátierka z ovsených vločiek

3 polievkové lyžice ovsených vločiek, 4 - 5 polievkových lyžíc vlažného mlieka, 120 g masla, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, môžeme pridať štipku soli a mletého čierneho korenia

Vločky necháme napučať v mlieku, potom rozmixujeme. Vmiešame zmäknuté maslo a pretlak. Natierame na tmavý alebo celozrnný chlieb. 

Lievance

3 vajíčka, 1 čajová lyžička práškového cukru, 6 polievkových lyžíc vlažného mlieka, 3 kopcovité polievkové lyžice hladkej múky, na špičku noža sódy bikarbóny

Vymiešame vajíčka s cukrom do biela. Pridáme mlieko, potom po lyžiciach múku so sódou.  Opekáme z oboch strán lievance alebo menšie omeletky. Podávame so spareným ovocím. 

Tvarohový krém s broskyňami

250 g smotanového tvarohu, 250 ml mlieka, 1 polievková lyžica citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica posekaných orechov, 6 - 8 polovičiek kompótových broskýň, 2 polievkové lyžice medu

Broskyne necháme odkvapkať. Ostatné suroviny vymiešame do hladka. Do misky vložíme trochu tvarohovej zmesi, položíme broskyne, preložíme zase tvarohovou zmesou. Povrch môžeme posypať kakaom a prizdobiť kúskom broskyne.

Plnené vajíčka

4 vajíčka uvarené na tvrdo, 100 g smotanového tvarohu, 3 polievkové lyžice smotany na šľahanie, 80 g neosolených burských orieškov, soľ, mleté biele korenie, 

Vajíčka pozdĺžne prerežeme a vyberieme žĺtka. Žĺtka vložíme do misky so smotanou a tvarohom. Vyšľaháme. Vmiešame soľ, korenie a nakoniec na drobno posekané oriešky. Zmesou naplníme bielky. Podávame s krajcom chleba alebo s čerstvou zeleninovou oblohou.