Varíme polievky

Už v detstve som milovala polievky. Dá sa povedať, že sa mi obed bez polievky vôber nerátal. Radšej som si dala dva taniere polievky a druhé som ani nemusela. Neviem čím to bolo. Zostalo mi to doteraz. Aj v práci - veľmi nestíham obedovať - si nosím v termoske vývar so zeleninou či niečo podobné.

Zaženie smäd a naozaj aj zasýti. 

Hubový krém

200 g šampiónov, 100 g hlivy, 4 jarné cibuľky, 2 polievkové lyžice masla, 1 polievková lyžica kukuričnej hladkej múky, 100 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica posekanej pažítky, soľ, mleté biele korenie

Očistené a na menšie kúsky nakrájané huby opečieme a chvíľu podusíme s nadrobnonakrájanou cibuľkou na jednej polievkovej lyžici masla. Časť húb odoberieme do misky, zvyšok zasypeme múkou, dobre premiešame. Zalejeme asi 800 - 900 ml vody. Necháme prejsť varom asi 10 minút. Rozmixujeme, vrátime odobraté huby, dolejeme smotanu, necháme prejsť varom asi 2 - 3 minúty, potom dosolíme a dokoreníme. Podávame na tanieroch dozdobené posekanou pažítkou.

Karfiolóvá polievka

400 g karfólových ružičiek, 100 g na hrubo pokrájanej šunky, 1 čajová lyžička masla, 200 ml mlieka, 2 čajové lyžičky zemiakovej múky, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté biele korenie

Ružičky rozoberieme na menšie diely a necháme variť v asi 800 ml vody pod odchýlenou pokrievkou asi 10 minút. Na panvici na masle opečieme šunku, osolíme, okoreníme, posypeme múkou, premiešame. Podlejeme mliekom. Premiešavame a necháme zovrieť. Vriace vlejeme do karfiolu. Dobre premiešame a necháme zovrieť a prevrieť asi 4 - 5 minút. Podávame v tanieroch posypané petržlenovou vňaťou. 

Cícerová polievka

400 g cíceru, 1 veľká biela cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 500 ml hovädzieho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja

Cícer si namočíme do studenej vody aspoň na dve hodiny. Vo vyššom hrnci na oleji opečieme nakrájanú cibuľu a cesnak. Premiešame a zalejeme vývarom. Do vriaceho vývaru vsypeme scedený cícer. Pod odchýlenou pokrievkou varíme asi pol hodinu. Potom časť cíceru vyberieme a zvyšok rozmixujeme. Vrátime späť vybratý cícer prehrejeme a môžeme podávať.

Polievka z filé

750 ml zeleninového vývaru, 100 ml bieleho vermutu, štipka šafránu, 400 g rybacieho filé, mleté biele korenie, 3 strúčiky cesnaku, soľ

Vývar spolu s fiké, cesnakom a korením privedieme do varu. Necháme variť asi 20 minút. Potom rozmixujeme, pridáme vermut a znova necháme prevrieť. Podávame dozdobené petržlenovou vňaťou a kúskami uvarenej mrkvy.

Syrová polievka

1 pór, 1 mrkva, 1 veľká biela cibuľa, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 300 g taveného syra, mleté čierne korenie, mletý muškátový oriešok

Na oleji opečieme na hrubo nakrájanú mrkvu s posekanou cibuľkou a pórom na jemno. Udusíme asi 5 minút. Prilejeme 800 - 900 ml vody a dobre rozmiešame. Po zovretí, rozmixujeme. Vrátime na sporák, vytlačíme tavený syr a dobre premiešame. Po zovretí, vlejeme do tanierov a podávame dozdobené pažítkou. 

 

 

Polievky v našom receptári

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky