Varíme z ryže

Koľko druhov ryže poznáte? Kedysi sme mali v obchode len guľatozrnnú a dlhozrnnú. A to biele ryže. Hoci aj moja prastará mama poznala aj iné, proste na nejaké obdobie vymizli z našich predajní. Dnes už však kúpite ryžu divú, bielu... A je len na Vás z akej sa rozhodnete variť. 

Prvý recept, ktorý si vymyslel syn. Vtedy mal desať.

Ľudkove rizoto

2 polievkové lyžice oleja, 1 hrnček ryže, 1/2 hrnčeka mrazenej zeleniny, 1 čajová lyžička Vegety

Na oleji osmahneme ryžu so zeleninou. Zalejeme 2 hrnčekami vody. Zasypeme vegetou a na miernom plameni necháme vrieť a odpariť vodu. Prikryjeme a odstavíme. 

Šafránové rizoto podľa prastarej mamy

ÁNo, gramáže som si už urobila ja.

2 nadrobno nakrájané biele cibule, 200 g hnedej ryže, 1 liter vody, 150 ml bieleho vína, 60 g masla, 50 g parmezánu, slnečnicový olej, soľ, medzi prsty šafránu

Ryžu namočíme do studenej vody a dobre prepláchneme. Potom ju necháme namočenú v mise aspoň dve hodiny. Zlejeme a asi 10 minút uvaríme vo väčšom množstve vody. V kastróliku na oleji speníme cibuľku a pridáme scedenú ryžu. Premiešame, zalejeme vínom. Pridáme soľ a po premiešaní dolejeme vodu tak, aby presahovala asi 3  cm nad ryžu. Pridáme šafrán a na miernom plameni varíme. Občas premiešame a prípadne dolievame vriacu vodu, v ktorej sme predtým varili ryžu. Hneď po odstavení prímiešame maslo a nastrúhaný syr. Môžeme podávať. 

Pikantná tmavá ryža

200 g tmavej ryže, 1 veľká paradajka, 2 polievkové lyžice pikantného pretlaku, 2 vajíčka uvarené na tvrdo

Ryžu zalejeme vodou a necháme stáť z večera do rána. Potom zlejeme a vsypeme do hrnca, kde nakrájame paradajku a primiešame kečup. Potom zalejeme vodou asi 2 cm nad ryžovú zmes. Necháme zovrieť a na miernom plameni pod mierne odchýlenou pokrievkou varíme asi 15 - 17 minút. Prípadne prilejeme ešte trochu vody. Hneď po odstavení vmiešame na štvrťky nakrájané vajíčka. Rýchlo prikryjeme a necháme ešte dôjsť. Mala by vzniknúť kašovitá zmes.
Vhodné podávať s vajíčkom na tvrdo ako ľahký obed.

Dusená ryža s hráškom

250 g dlhozrnnej bielej ryže, 1 polievková lyižica slnečnicového oleja, 1 veľká žltá cibuľa, 50 g údenej oravskej slaniny, 250 g olúpaného zeleného hrachu, 75 g eidamu, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate

Ryžu namočíme do studenej vody na asi dve hodiny. Potom preberieme a zlejeme cez sitko. Niekoľkokrát premyjeme. Opražíme ju na rozpálenom oleji. Premiešame a zalejeme 500 ml vody. Prisypeme na drobno posekanú cibuľu. Necháme variť na miernom plameni a občas premiešame. Na panvici necháme opiecť slaninku nakrájanú na drobno spolu s hráškom. Podlejeme trocou vody a necháme podusiť. Po odstavení oc´boch, ich smiešame v hrnci s ryžou spolu s petržlenovou vňaťou. Podávame posypané syrom. 

Rybie rizoto

300 g tuniaka, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 1 žltá alebo biela cibuľa, 250 g ryže, 500 ml zeleninového vývaru, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mletá červená paprika, eidam na strúhanie

Tuniaka pokrájame na menšie kúsky a spolu s cibuľou opečieme na rozpálenom oleji. Podlejeme trochou vývaru a dusíme asi 10 minút. Primiešame vo vriacej vode na 2 minúty sparenú ryžu a zalejeme zvyškom vývaru. Za občasného premiešania privedieme k varu. Stlmíme plameňa na minimum. Prípadne doplníme vodu a premiešame. Ku koncu dusenia, čo môžem byť aj po 20-tich minútach, primiešame soľ, mletú červenú papriku a môžeme aj trochu masla na zjemnenie. Odstavíme a necháme dôjsť prikryté pokrievkou. 

 

Prílohová ryža

1 hrnček ryže, 2,5 hrnčeka vody, 1 čajová lyžička mletého kari, 1 čajová lyžička soli 1 polievková lyžica balzamikového octu

Ryžu premyjeme v studenej vode a vsypeme do vriacej vody. Vmiešame soľ a kari korenie. Na strednom plameni za občasného premiešania povaríme asi 15 minút. Potom vmiešame ocot a nakoniec scedíme cez sitko. 

 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/4-ryza-dusena 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/145-andrejova-ryza 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/42-prilohy-k-jedlam/664-opekana-ryza