Varíme, pečieme z černíc

 Už sú tu! Maliny, černice! Černice som vždy mala radšej ako maliny. Nie, neohŕdnem, keď mi donesie niekto kanvičku plnú malín. Určite rada prijmem. Skôr som mala na mysli, že keď si môžem vybrať, vyberiem si černice. A čo vy? 

Dnes varíme pečieme z černíc. Všetky recepty môžeme však určite urobiť aj s malinami. 

 

Mandľová torta s černicami

na korpus: 5 vajíčok veľkosti L, 1 prášok do pečiva, 5 polievkových lyžíc práškového cukru, 5 polievkových lyžíc polohrubej múky, 2 polievkové lyžice mandľovej múky, 3 - 5 kvapiek citrónovej šťavy

na plnku: 250 g jemného tvarohu, 250 g čerstvých černíc, 320 ml šľahačky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 2 polievkové lyžice bieleho tučného jogurtu, 250 g malinového alebo černicového džemu

Z bielkov a pár kvapiek citrónovej šťavy vyšľaháme tuhý sneh. Pri šľahaní po lyžiciach pridávame práškový cukor. Potom do tuhého snehu po jenom všľaháme žĺtky a po lyžiciach premiešané múky s práškom do pečiva. Vlejeme do dvoch tortoých foriem alebo do jednej vyššej a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 17 minút alebo ak pečieme vo vyššej formu, potom asi 25 minút. 

Tvaroh so šľahačkou a cukrom vyšľaháme na nízkych otáčkách a postupne ich navyšujeme. Kyslú smotanu pridáme až nakoniec. Torrový korpus rozkrojíme a potrieme džemom. Pridáme krém a prikryjeme truhým tortovým korpusom, ktorý sme tiež zospodu potreli džemom. Spojenú tortu celú potrieme zvyškom krému a dozdobíme černica, prípadne lístkami a lístkami mäty a medovky. 

 

 Želatínový pohár

 200 g černíc, 100 g bieleho tučného jogurtu, 50 g trstinového cukru, 1 čajová lyžička postrúhanej pomarančovej kôry, 2 čajové lyžičky Agaru, 100 ml šľahačky, 2 poháre

Necháme zovrieť 200 ml vody, v ktorej rozpustíme Agar. Občas premiešame a na miernom plameni varíme asi 5 minút. Odstavíme, premiešame a asi po 2 minútach vlejeme do misky s jogurtom cukrom a pomarančovou kôrou. Premiešame a vlejeme do pohárov. Po pár minútach, keď začne zmes v pohároch tuhnúť, vsypeme černice. Niektoré černice sa ponoria, niektoré zostanú na povrchu. Necháme dobre vychladiť. Pred podávaním dozdobíme vyšľahanou šľahačkou, ktorú upravíme lístkami černice a prúžkom kôry z pomaranča.

 

Smotanový pohár

200 g černíc, 250 g gréckeho jogurtu, 1 polievková lyžica medu, lísky mäty a kôra z pomaranča, 2 poháre

Jogurt zmiešame s medom. vložíme na dno pohára jogurt, vložíme pár černíc, položíme jogurt, položíme černice, ktoré posypeme pomarančovou kôrou a ozdobíme lístkami mäty.  Necháme schladiť. 

Ak môžme, môžeme položiť na dno pohára piškóty alebo polámané medové sušienky. 

 

Smotanové studenô

200 g černíc, 75 g práškového cukru, 200 ml studenej šľahačky, 75 ml studenej plnotučnej kyslej smotany, 1 polievková lyžica medu

Kyslú smotanu šľaháme s cukrom kým sa dobre nespoja. Potom po troche pridávame šľahačku a šľaháme, kým nevznikne tuhé ako puding. Potom zľahka vmiešame ručne polovicu černíc s medom. Vlejeme do misiek na tvorenie ľadu. Do každého tvorítka ešte vložíme celú jednu černicu. Necháme zamraziť.