Varíme jarne

Varíme z byliniek, hlavne zelných, lebo po zime potrebuje náš organizmus nielen pre oči príjemnú zelenú farbu, aby mal dobrú náladu, no aj dostatok kyseliny listovej, ktorej sme počas zimy prijímali menej.

Poďme na to!

Bylinková polievka

1 šálka plná posekanej pažítky, potrhaných špenátových listov, potrhaného kôpru, mladej žihľavy, mladých jahodových listov, občas pridávam aj listy z fialiek (nie tých, čo mám v izbe na okne), 50 g masla, 400 ml hovädzieho vývaru, 400 ml smotany na varenie, 2 žĺtky, soľ, mleté biele korenie

Bylinky opečieme na rozohriatom masle. Zalejeme vriacim vývarom. Premiešma. Opatrne vmiešame smotanu so zašľahanými žĺtkami a necháme len zovrieť. Osolíme a okorením. Podávame. Môžeme na tanier pred naliatím polievky položiť pár na drobno pokrájaných uvarených zemiakov.

Nátierka z medvedieho cesnaku

200 g múčnych zemiakov, 50 g jadier orecha vlašského, 1 viazaničku medvedieho cesnaku, 1 polievková lyžica jablčného octu, 3 polievkové lyžice repkového oleja, soľ

Zemiaky uvaríme v šupke. Po ošúpaní popučíme v mise. Orechy si na sucho pečieme na panc´vici. Medvedí cesnaka a orechy posekáme na hrubo a pridáme k zemiakom. Pridáme olej a ocot a soľ. Ak môžete, pridajte aj mleté čierne korenie. Premiešame. Ak sa nám zdá hustám, pridáme trochu masla. Túto nátierku máme radi na toastoch.

Naša pizza

Na cesto: 100 g masla, 100 ml vody, 250 g (na polovicu kukuričnej hladkej a zemiakovej hladkej) múky, 1 čajová lyžička soli, 1 čajová lyžička kypriaceho prášku

Na plnku: 150 g kyslej smotany, 50 g bryndze, 50 g póru, 4 plátky oravskej slaniny, soľ, 4 – 6  mladých jarných cibuliek

Zo zmäknutého masla a zvyšných surovín vypracujeme cesto. Zabalíme do igelitového vrecka a necháme schladiť v chladničke asi pol hodiny. Zatiaľ si pripravíme plnku. Na panvici na nakrájanej slanine opečieme na kolieska nakrájaný pór a krátko podusíme. Necháme vychladnúť. Následne premiešame s ostatnými surovinami, pričom mladé cibuľky nakrájame aj so zelenými časťami na drobno. Schladené cesto vytvarujeme do papierom vyloženej tortovej formy s priemerom 28 – 30 cm, pričom cesto vytiehneme aj asi 2 cm po okraji formy, aby sa nám po naplnení plnkou, plnka nevyliala. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 20 minút. Pred vložením do rúry môžeme povrh posypať potrhanou petržlenovou vňaťou.

Pažítková omáčka

50 g masla, 50 g kukuričnej múky, 300 ml vody, 2 kocky cukru, 2 polievkové lyžice na jemno posekanej pažítky, 200 ml kylsej smotany

Z múky a masla urobíme svetlú zápražku. Zalejem vodou. Premiešame a povaríme asi štvrťhodiny. Počas varenia pridáme cukor, soľ a pažítku a miešame, aby sa nám neprihorelo. Tesne pred dovarením primeišame smotanu.  Je vynikajúca k varenému hovädziemu.