Silvestrovský či novoročný prípitok

Každý rok si s rodinou a známymi zvykneme pripiť na zdravie a šťastný nasledujúci rok. Chceme, aby bol lepší a krajší. Kedysi to bývalo len šampanské v ocukrovanom pohári, prípadne s kvapkou citrónu. Alebo možno Cinzáno s olivou. Časy sa menia. Dnes už nápoje viac miešame, aby sa spojili cute či boli krásne farebné.

Aj tento rok Vám ponúkneme pár receptov na nápoje, ktorými "ohúrite" svoje okolie. Základom bude cukrový sirup a šejker.

Cukrový sirup

50 g krupicového cukru spolu s 25 ml vody za stáleho miešania privedieme do varu a asi minútku povaríme. Odstavíme a necháme schladiť na izbovú teplotu. Môžeme občas premiešať. 

 

Kávový

2 čajové lyžičky cukrového sirupu, 100 ml jemnej vodky, 2 espresá, 50 ml kávového likéru, 4 veľké kocky ľadu, štipka pomletej kávy na ozdobu

Do šejkra vsypeme ľad, vlejem espresá, cukrový sirup, likér, vodku. Šejker uzavrieme a dobre pretrepeme. Vlejeme do dvoch pohárov. Na povrch pohárov posypeme trochu pomletej kávy. 

Citrusový

80 ml ginu, 25 ml cukrového sirupu, 200 ml suché šampanské Hubert, 1/2 pomaranča, 1/2 citróna, 4 kocky ľadu

Do šejkra vsypeme ľad, gin, cukrový sirup, šťavu z pomaranča, šťavu z citróna. Premiešame. Vlejeme do dvoch pohárov. Nakoniec v pohároch prelejeme šampanským.

Ananásový

50 ml jemnej vodky, 120 ml ananásovej šťavy, 2 čajové lyžičky cukrového sirupu, asi 6 kociek ľadu, 2 kúsky čerstvého anannásu na šáradle na ozdobu

Do šejkra najprv vsypeme ľad. Potom zalejeme šťavou a vodkou a nakoniec sirupom. Pretrepeme. Vlejeme do pohárov, ktoré ozdobíme anannásom. 

 

Nealko

2 dl toniku, 1 pomaranč, 1/2 citróna, ľad

Do šejkra vsypeme ľad, zalejeme šťavou z polovice citróna a z polovice pomaranča. Prilejme tonik. Pretrepeme. Na dno dvoch pohárov vložíme po dva krúžky pomaranča, ktoré zalejeme tonikom zo šejkra. 

 

Medovo-kávový punč

500 ml kávy, 3 polievkové lyžice medu, 200 ml bieleho suchého vína, 100 ml Umu

Do zohriateho hlineného alebo skleneného džbánu vlejeme kávu a primiešame ostatné suroviny. Podávame v teplých pohároch. 

 

 

Čo sme písali minulý rok

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1740-pripitok-cinzano