Čo na štedrú večeru

Tiež si každý rok kladiete túto otázku? Nechcete stále to isté? Mne by to nevadilo. No, so zhoršujúcim sa zdravotným stavom musíme výrazne meniť jedálniček a stravovacie zvyklosti. Ešte, že mám kuchárske knihy po prastarej mame. Áno, myslela som si, že to bude jednoduchšie. No, veru, ani nie! Len keby tie suroviny boli dostať v obchodoch. Mám na mysli také, aké používala ona. Občas sa nachodím, kým kúpim. Občas sa musím zmieriť s tým, že proste už také na trhu nemáme a vymyslieť nejkú náhradu.

 

Polievka

Rybacia 

250 g odrezkov z kapra, 1 veľká cibuľa, 150 g koreňovej zeleniny, 5 zrniek nového korenia, 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia, bobkový list, 150 ml smotany na varenie, 1 polievková lyžica hladkej kukuričnej múky, šťava z citróna

Odrezky necháme variť v osolenej vode s koreninami asi pol hodiny. V kastróle na oleji speníme nakrájanú cibuľu, pokrájanú zeleninu na širšie rezance a krátko opražíme. Poprášime múkou, premiešama a zalejeme horúcim výbarom z ryby. Premiešame. Necháme variť asi štvrťhodiny. Nakoniec pridáme kúsky rybieho mäsa a dochutíme koreninami a smotoanou, prípadne prikvapkáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávať môžeme s krutónkami.

Sviatočná hubová polievka

400 g mrazených húb, 40 g masti, 1 žltá alebo biela cibuľa, 30 g hladkej kukuričnej múky, 100 g mrkvy, 100 zeleru, 1000 ml zeleninového vývaru, 250 ml vody, 200 ml šľahačky, 1 žĺtok, 100 g uvarených širokých rezancov, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať

Huby rozmrazíme a na sitku necháme stiecť. Pokrájame ich na menšie kúsky. Opečieme na rozohriatej masti. Pridáme cibuľu, zeleninu nakrájanú na menšie kúsky. Dobre premiešame. Zalejeme najprv vodou. Keď zovrie, pridáme vývar a pod pokrievkou varíme asi pol hodiny. Pridáme smotanu a necháme prevrieť. Do tanierov položíme uvarené rezance, ktoré zalejeme polievkou. Posypeme petržlenovou vňaťou. 

Alebo iná polievka z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky 

 

Hlavné jedlo

Kapor na víne

60 g mrky, 50 g pretržlenu, 100 g masla, 50 g cibule, 4 dl bieleho suchého vína, 4 podkovičky kapra

Mrkvu a petržlen pokájame na tenké rezance a opečieme na masle spolu s na drobno nakrájanou cibuľou. Na zeleninu položíme podkovičky. Opečieme z oboch strán. Potom prikryjeme a udusíme podliate vínom. Podávame s narenými zemiakmi.

Rybie filé na zelenine

600 g rybieho filé, 3 paradajky, 2 papriky, 1 zemiak, 2 strúčiky cesnaku, drvená rasca, soľ, majorán, citrón

Rybie filé nakrájame na porcie. Osolíme a orascujeme zo všetkých strán. Opečieme na rozpálenom oleji. Vyložíme na teplý tanier. Do výpekupokrájame paradajky na pariky. Premiešame. Keď začne vrieť, prisypeme na menšie kúsky nakrájané zemiaky a pretlačený cesnak. Podusíme pod pokrievkou asi 5 minút. Potom vložíme filé a pod pokrievkou podusíme do mäkka. Pri podávaní posypeme majoránom a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Alebo iná ryba z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/51-recepty-z-ryby 

 

Oblátky z nášho receptára

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/56-vianocne-trubicky 

 

Vianočné koláčiky

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/55-vianocne-recepty 

 

 

Čo sme písali pred rokom

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1759-vianocne-polievky 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1749-pecieme-vianocne-kolaciky 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1740-pripitok-cinzano