Zemiakové recepty

Prvé nové zemiaky sme už vykopali pred pár týždňami. Už sa chystáme na jesenný zber. Čo várite zo zemiakov? My veru často aj len pečené zemiaky, zemiakovú kašu alebo placky. Len také obyčajné. Nám však chutia. Občas si však spravíme aj niečo zložitejšie a časovo náročnejšie. 

 

Zemiakové placky

750 g ošúpaných zemiakov, 1 veľká biela alebo žltá cibuľa, 1 polievková lyžica jemnej kukuričnej múky alebo zemiakovej múky, 1 vajíčko, 3 - 5 strúčikov cesnaku, soľ podľa chuti, olej na opekanie

Zemiaky postrúhame na hrubom strúhadle, pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, múku a vajíčko. Všetko spolu dobre premiešame. Na rozpálený olej pomocou lyžice rozotrieme placku, ktorú opečieme z oboch strán. Podávame teplé 

Kyslá zemiaková polievka

300 g zemiakov, 25 g zemiakovej múky, 250 ml kyslej smotany, soľ, bobkový list, citrónová šťava na dochutenie

Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Vložíme ich do hrnca spolu s bobkovým listom a zalejeme vodou tak, aby sme ich práve zakryli. Prikryjeme pokrievkou a na miernom plameni varíme asi 10 minút. V hrnčeku si vymiešame kyslú smotanu s trochou studenej vody. Premiešame s múkou. Musíme dostať taký redší puding. Opatrne vlejeme do vriacich zemiakov a chvíľu miešame, aby sa zmesi spojili. Necháme prevrieť asi 3 minúty. potom odstavíme a dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

Bravčový rezeň v zemiakovom cestíčku

600 g bravčového stehna, 2 stredne veľké zemiaky, 1 strúčik cesnaku, 1 vajíčko, 2 polievkové lyžice čierneho piva, 1 polievková lyžica plnotučného mlieka, 2 polievkové lyžice kukuričnej múky, 1 polievková lyžica zemiakovej múky, soľ, mleté čierne korenie, majorán

Mäso nakrájame na rezne. Naklepeme osolíme a obalíme v zemiakovej múke. A následne v zemiakovom cestíčku, ktoré pripravíme premiešaním nastrúhaných zemiakov na jemno a ostatných surovín. Vyprážame vo vyšej panvici vo vyššej vrstve oleja. 

Zemiaky plnené vajíčkami

8 rovnakoveľkých zemiakov, 60 g masla, 8 vajíčok, soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie

Umyté a ušúpané zemiaky vydlabeme lyžicou. Poukladáme ich vedľa seba do vytretej maslom nádoby na pečenie. Posolíme. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C na asi 30 minút. Vyberieme. Do každého zemiaku vlejeme jedno vajíčko. Mierne osolíme, opaprikujeme a pokoreníme. Vložíme späť do rúry na asi 30 minút. 

Podávame s paradjkovým šalátom. 

Zemiakové pagáčiky

200 g masla, 400 g polohrubej múky (najlepšie pol na pol kukuričnej a pohánkovej), 500 g uvarených zemiakov v šupke, 4 žĺtky, 150 ml sladkej smotany, soľ, rasca

Zmäknuté maslo dobre vymiešame. Pridáme očistené a nastrúhané zemiaky. Musíme dobre vymiešať. Potom smotanu, 3 žĺtky a soľ. Vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme a prehneme na trikrát. Znova vyvaľkáme a prehneme na trikrát. Potom vyvaľkáme na asi hrúbku 1,5 cm a vykrojíme tvary. Poukladáme ich na papierom vyložený pekáč. Potrieme rozhabarkovaným žĺtkom s trochou teplej vody. Povrch posypeme rascou a prípadne kryštálikmi soli. Necháme odpočívať na teplom mieste asi pol hodiny. Potom vložíme do rozohriatej rúry na 200 °C a pečieme asi ružova. Podávať môžeme teplé s čiernym čajom.

 Šúľance zo zemiakového cesta

400 g zemiakov, soľ, vajíčko, 50 - 75 g hladkej kukuričnej múky, 100 g mletého maku, 100 g práškového cukru, 50 - 70 g masla

Zemiaky uvaríme v šupke. Ošúpeme a popučíme. Primiešame vajíčko, soľ a múku. Vyrobíme hladké cesto. Uvaľkáme z neho dlhý valec. Pokrájame ho na menšie kúsky, ktoré uvaríme v osolenej vode. keď sa vynoria, vyberieme ich sitkom do misy. Prelejeme maslom a posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Podávame teplé. 

 

Čo sme písali o zemiakoch v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1364-zemiaky-2 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/1468-pripravujeme-stuchane-zemiaky 

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1616-varime-zo-zemiakov