Varíme tortu Malakov

Toto je torta, ktorá mi asi najviac pripomína prastarú mamu. Bolo to asi prvé jedlo, ktoré si pamätám, že sme spolu pripravovali. V spomienkách som nebola o veľa vyššia ako kuchynský stôl. Pri príprave som musela sedieť na stoličke na dvoch vankúšoch. Mohla som robiť tortu rukami, všetko som mohla ochutnať, či je dosť sladké alebo mäkké.

Do dnes si pamätám, ako som si musela dvakrát mydlom umyť roky. A tak som to učila aj moje deti. 

Potrebujeme: 250 ml plnotučného mlieka, 75 g krupicového cukru, 1 čajová lyžička vnútra vanilkového struku, 40 g jemnej kukuričnej múky, 50 g masla, 250 g piškót, hustý ríbezľový sirup, na vytretie misy citrónová šťava a kryštálový cukor

Mlieko s cukrom, žĺtkami a vanilkovým strukom rozmixujeme. Nad parou uvaríme hustý krém. 

Tortovú formu vatrieme citrónovou šťavou a vysypeme cukrom. Na dno poukladáme aj po okrajoch piškóty. Zalejeme asi 1 cm vysokou vrstvou hustého krému. Na krém položíme znova vrstvu piškót. Potrieme ju pierkom sirupom. Po okraji poukladáme zase piškóty a zalejeme krémom. Znova položíme vrstvu piškót a potrieme sirupom, znova krém a posledné piškóty. Možno vám výde viac vrstiev, my robíme vždy len takto. Formu prikryjeme papierom na pečenie a necháme v chladničke 24 hodín stuhnúť. Potom vyklopíme. Môžeme krájať. 

 

Niekedy robíme doma len také malé misky, ktoré vytrieme citrónom a vysypeme cukrom, vyložíme piškótami a prekladáme krémom. Proste porcie pre jedného. Po vyklopení má každý svoju porciu na menšom tanieriku. Dozdobíme ich šľahačkou či preliatím horkou čokoládou.