Vyrábame čokoládu doma

Pred nejakým časom, veru je to už dávno, veď vtedy boli moje deti malé. Presnejšie, je to viac ako pätnásť rokov, sme doma prvýkrát robili čokoládové figúrky. Celá kuchyňa bola od kakaa. Niektoré časti sme ani nikdy už neumyli. Vôbec mi to nevadilo. Urobili sme vtedy pár malých bomboniér pani učiteľkám v škôlke a v škole ako darčeky. 

P.S.: Nezabudnite vmiešať aj ozaj štipku soli. Omnoho lepšie vyniknú chute. 

Potrebujeme: 50 g čokoládového masla, 45 g čierneho kakaa, 30 g mletého trstinového cukru, 5 g pomletej pomarančovej sušenej kôry, 20 g pomletej vanilky, silikónové formičky, kastról s vodou, nádobku na rozpustenie čokolády, silikónovú stierku

 

Do kastróla nalejeme vodu a necháme pod pokrievkou zovrieť. Nádobu priložíme nad vriacu vodu. Nádoba sa nesmie dotýkať vody. Maslo rozpúšťame nad parou. Maslo nesmie vrieť. Následne vsypeme po lyžičkách kakao a miešame. Nádobu môžeme na chvíľu odtiahnúť od vriacej vody, ak sa nám zle mieša, a zase vrátiť späť. Po rozpustení kakaa po lyžičkách vsypeme cukor. Po rozpustení cukru vmiešama vanilku a pomačančovú kôru. 

   

Vložíme do chladničky na miesto, kde najmenej chladí, aby sa čokoláda neschladila príliž prudko. Po vyklopení z formičiek, môžeme skladovať v nádobke asi 10 dní. 

 

Iné recepty

50 g kakaového masla, 50 g tmavého kakaa, 1 polievková lyžica medu, 1/2 čajovej lyžičky pomletej feferónky

Maslo rozpustíme a premiešame s kakaom. Opatrne vmiešame už do odstaveného z tepla med a feferónku. Vlejeme do formičiek. Necháme stuhnúť.

 

50 g kakaové maslo, 50 g kakaa, 50 g pomletého cukru, 5 - 7 g kukuričného škrobu

Najprv si v hrnčeku dobre premiešame sypké suroviny. V rozpustenom masle vymiešame zmes sypkých surovín. Vlejeme do formičiek a schladíme.