Letný branč

 Úžasná vec. Ešte sú chvíľu prázdniny, ešte môžeme neskôr vstať, urobiť si raňajky, dlšie posedieť s dcérou a debatovať pri chutnom jedle. Mám rada takéto chvíle, nielenže si posedíme a porozprávame sa, aj si spolu pripravíme raňajky. Pekne prestrieme stôl. Cítime sa slávnostne. 

Jablkové lievance

1 vajíčko, 1 veľké jablko, 2 polievkové lyžice zmesi Liana univerzal alebo dve kopcovité polievkové lyžice pohánkovej hladkej múky, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli

Vajíčko dobre vyšľaháme so soľou a sódou bikarbónou. Primiešame s nahrubo postrúhaným jablkom. Nakoniec vmiešame múku. Necháme postáť asi štvrťhodiny, aby múka nabrala trochu objem. 

   

Ak robíte lievance z viacerých vajíčok, odporúčame oddeliť žĺtka od bielok a na začiatku vymiešať iba žĺtka so soľou a sódou. Z bielok urobiť tuhý sneh a vmiešať ho úplne na koniec. 

Pomocou lyžice opečieme na masle lievance z oboch strán. Pri opekaní z prvej strany, necháme prikryté pokrievkou. Podávame poliate medom.

V lete môžete podávať k týmto lievancom mätovomedovkovú limonádu alebo citronádu. V zime odporúčame čierny čaj.

 

 Pohánkový šalát

Uvaríme 200 g pohánky. Premiešame s 50 g bryndze, s nakrájanou na polkolieska menšou červenou cibuľou - môže byť jedna jarná, na osminky nakrájanou paradajkou a s asi 50 g suchej salámy. Posypeme posekanou pažítkou. 

 

Pohánková kaša

V hrnci prevaríme 120 ml vody so 60 g cukru. V miske si rozmiešame 180 ml šľahačky s 1 vajíčkom, 60 g tvarohu a 60 g pohánkovej hladkej múky. Šľahačkovú zmes opatrne za stáleho miešania vmiešame do vriacej cukrovej vody. Uvaríme do požadovanej hustoty. Vlejeme do misky a dozdobíme ovocím. V zime môžeme vmiešať hrozienka alebo brusnice.