Varíme, pečieme zo zeleného hrášku

 Možno sa čudujete, že vydávame článok o zelenom hrášku v tomto období. Väčšina článkov bola vydaná na jar. Aj konzumácia zelenej zeleniny sa viac odporúča na jar. No tak prečo? Nám sa na jar neurodil. Vzišiel, ale struky nevyhodil. Až teraz, teraz máme trocha hrášku. Na začiatku leta sme vysadili hrášok znova a skúšali primiešať čerstvú zeminu. Vyšlo to. Možno pomohlo, že sme ho vysadili okolo mäty. Veď aj do varenia hrášku zvyčajne pridávame pár lístkov mäty. 

 

Hrášok s hubami na neskoré rańajky

500 g zeleného hrášku, 4 polievkové lyžice oleja, 150 g čerstvých húb, 1 žltá alebo biela cibuľa, 2 vajíčka, soľ, mleté čierne korenie posekaná petržlenová vňať

Na oleji opečieme vylúpaný hrášok. Osobitne na cibuli udusíme a oleji udusíme pokrájané huby. Obe spojíme a necháme zovrieť. Osolíme a okoreníme. premiešame s rozšľahanými vajíčkami. Pri podávaní posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s tmavým chlebom alebo varenými zemiakmi. 

ak je hrášok veľmi mladý, môžeme podusiť aj niektoré šupky z hrášku. Chuť hrášku je potom výraznejšia. Pred zmiešaním s hubami, šupky vyberieme. 

Jemné omelety s so zeleným hráškom

 5 žĺtkov, 125 ml mlieka, 30 g hrubej múky, 10 g parmezánu, 1 polievková lyžica petržlenovej vňate, 300 g zeleného hrášku, 30 g masla, pár lístkov mäty, soľ

Vyšľaháme žĺtky s mliekom, parmezánom a pažítkou. Vmiešame múku a necháme postáť, aby múka naboptnala. Vmiešame ručne tuhý sneh z bielkov a soli. Upečieme 6 omeliet. Hrášok uhusíme na masle s mätou. Potom s ním naplníme omelety. Podávame so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi. 

Dusená mrkva s hráškom ako príloha k ryži či vareným zemiakom

600 g mrkvy, 30 g masla, 200 g hrášku, 25 g zemiakovej múky, soľ, voda, zelená petržlenová vńať, cukor

Mrkvu nakrájame na kolieska a udusíme na masle. Osolíme a podlejeme vodou. Postupne pridáme čerstvý hrášok a vmiešame múku. Podusíme, kým nie je všetko mäkké. Ocukríme a posypeme petržlenovou vňaťou. 

Krémová hrášková polievka

300 g hrášku, 1500 ml vody, 30 g masla, soľ, 30 g pohánkovej hladkej múky, 200 ml šľahačky, 1 žĺtok, mleté biele korenie

Na masle urobíme z múky zápražku, ktorú zalejeme vodou. Vsypeme hrášok a uvaríme do mäkka. Rozmixujeme a vrátime späť na šporák. V šľahačke rozmixujeme žĺtok. Zmes vlejeme opatrne do hráškovej polievky a dobre premiešame. Na slabom plameni prevaríme 2 - 3 minúty. Pri podávaní posypeme petržlenovou vňaťou alebo natrhanými lístkami mäty.