Varíme pečieme z bravčového

 Bravčové mäso spolu s hovädzím je v našich domácnostiach asi najviac používané. Hoci v posledncýh rokoch sa prediera viac do našich domácností kuracie mäso, stále vyhráva bravčovina. 

Bravčové mäso má svetlejšiu farbu ako hovädzie, miestami svetloružovú. V závislosti od staroby zvieraťa, druhu a chovu. Má vyšší obsah tuku ako hovädzie. Je ťažšie stráviteľné. Čím pochádza zo staršieho zvieraťa, tým je aj jeho príprava dlhšia.  My doma bravčové mäso nevylučujeme z jedálnička, len si vyberáme, čo z neho jeme. Ponúkame Vám pár receptov z našej domácnosti. 

 

 Roláda z bravčového stehna

600 g bravčového stehna, 80 g žltej alebo bielej cibule, 4 vajíčka, 100 g oleja, 100 g hydinových párkov, plnotučná horčica

Plát mäsa dobre naklepeme a vystrieme. Potrieme horčicou. Z cibule a vajec urobíme hustú praženicu, ktorú ešte teplú natrieme na polovicu plátu mäsa. Do stredu vložíme párok. Mäso zvinieme do rolády a dobre zviažeme potravinárskym špagátom. teraz posolímezo všetkých strán. Na oleji prudko opečieme zo všetkých strán. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C, podlejeme trochou vody. Pečieme do mäkka, pričom občas otočíme. Počas pečenia polievame vlastnou šťavou.

 

 Kapsy v alobale z horného šálu

4 rezne, 4 feferónky bez nálevu, 4 plátky šunky, 4 plátky tvrdého syra, 4 plátky oravskej slaniny, 4 - 6 strúčikov cesnaku, 20 g masti, soľ, mleté čierne korenie

Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme z oboch strán. Preložíme každý zvlášť plátkom slaniny, šunky, syra a feferónkou. Prekryjeme do kapsy, ktorú dobre zopneme špáradlom. Každú kapsu potrieme pretretým cesnakom a položíme na vymastený alobal. Alobal zavrieme. Zavreté alobalové kapsy položíme na hlbší pekáč. Do pekáča vlejeme trocha vody. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 35 - 40 minút. Podávame teplé uvolnené z alobalu spolu so zeleninovou oblohou a tmavým chlebom.

 Bravčová pečeň s jablkami

 600 g pečene, mleté čierne korenie, 60 g oleja, 80 g údenej slaniny, 200 g červených jabĺk, 40 g masla, 40 g sterilizovaných cibuliek, 40 g sterilizovanej kápie, petržlenova vňať

Pećeň umyjeme pod studenou tečúcou vodou, odblaníme, nakrájame na plátky hrubé asi 2 cm. Plátky okorením z oboch strán a postriekame olejom. Opečieme z oboch strán na grilovacej panvici. Jablká zbavíme jaderníka a nakrájame na plátky hrubé asi 1 cm. opečieme na inej panvici na masle z oboch strán. Podávame na tanieri pečeň prikrytú jablkom a posypanú petržlenovou vňaťou. tanier dozdobíme cibuľkou a kápiou. Podávame s bielym pečivom.

 Zapečené pliecko

400 g pliecka, 600 g zemiakov typu B, 80 g bravčovej masti, 1 veľká cibuľa, 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, soľ, 4 polievkové lyžice zeleného hrášku, 250 ml šľahačky

Mäso pokrájame na hrubšie rezance. V panvici rozpustíme polovicu masti, na ktorej prudko opečieme nakrájanú cibuľu na polkolieska a mäso. Vymastíme jénsku misu zvyškom masti. Misu vyložíme umytými očistenýmii zemiakmi nakrájanými na kolieska. Osolíme ich a prípadne okoreníme. Zalejeme mäsovou zmesou , ktorú rovnomerne navrstvíme. Nakoniec prelejeme smotanou. Dobre prikryjeme a dusíme asi 40 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. 

Raz sme aj šľahačku vyšľahali a navrstvili na mäsovú zmes tak. Jedlo malo úplne inú chuť. Ťažko povedať, že čo bolo lepšie. 

 Moravský vrabec

600 g prerasteného bôčika, 2 - 4 strúčiky cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky, 3 polievkové lyžice bravčovej masti, 2 cibule, 250 ml zeleninového vývaru

umytý a očistený bôčik nakrájame na tenšie plátky (asi 50 g). Ponatierame zmesou soli, papriky a pretlačeného cesnaku. Necháme asi pol hodiny odležať. Na panvici speníme na masti pokrájanú cibuľu. Do panvice naukladáme mäso a pečieme v rúre pri 180 °C do červena. Podávame so zemiakovou knedľou a kapustovým šalátom.