Ľahký obed

Počas choroby alebo pre nás - starších ľudí - je vynikajúci. Ľahko stráviteľný a zároveň chutný. 

Alebo varíme v hrnci Zepter na plyne. Využijeme komínové varenie, ktoré som kedysi v detstve obdivovala v kuchte od starej mamy. Bolo to super, že som po navarení nemusela umývať toľko hrncov. No moja lekárka ho preferovala aj kvôli zdraviu. Starej mame to zase pripomínalo varenie jej mamy z detstva.

 

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 400 g miešanej mrazenej zeleniny, 1 veľká červená cibuľa, 1 čajovej lyžičky sušeného rozmarínu.

Na dno hrnca vlejeme 1 dl vody. Vsypeme zemiaky nakrájané na kocky. Hrniec  zakryjeme dierovanou nádobou, do ktorej vsypeme zmes zeleniny a pokrájanej cibule s rozmarínom. Zakryjeme pokrievkou. Položíme na plynový šporák.

 

Zapneme zdroj na strednej teplote a počkáme, kým sa nám ukazovateľ tepla dostane na začiatok vnútorného zeleného oblúku. Vtedy stlmíme plyn na najslabšie.

Po 7-mich minútach zdroj vypneme. Necháme hrniec ešte pracovať. Po ďalších 20-tich minútach vyberieme zeleninu aj zemiaky a podávame.

Môžeme podávať poliate dresingom z bieleho jogurtu alebo trochou kečupu. V lete môžeme použiť aj čerstvú zeleninu. Jedlo je potom chutnejšie.