Tlačíme kyslú kapustu

Chvíľu pred vianočnými sviatkami nás doma napadlo urobiť si vlastnú kyslú kapustu. Čo nás k tomu viedlo? Prekvapenie, že všetky kapusty v obchodoch sú robené rýchlo kvasením s použitím pšenično-ražného chleba. Veru len náhodou sme sa dostali ku kapuste, ktorá bola robená tak normálne, ako si pamätám z detstva. Nuž padlo rozhodnutie. Vedeli sme, že do Vianoc to nestihne vykvasiť a celkovo sme to brali ako pokus. Vtedy som neriešil ani, že by sme si kúpili nejaký sud. Použili sme 5-litrový sklenený pohár. Podarilo sa aj tak. 

 Ako sme teda kvasili kapustu? 

 

Vrchné listy oberieme a prepláchneme vriacou vodou, vysušíme. Vložíme ich na dno pohára, ktorý sme predtým prepláchli vriacou vodou. Zvyšok kapusty natrúhame, premiešame so soľou, čiernym korením a rascou. My sme pridali aj bobkový list. My sme využili obrovskú tupperware kysku a v nej sme pomocou trasenia premiešali kapustu s koreninami.

  

Premiešanú kapustu natlačíme po troche do pohára. Tlačíme tĺčikom alebo pasírovačom na pretlačenie varených zemiakov. Zalejeme trochou prevarenej a vycladnutej vody tak, aby kapusta bola úplne ponorená, ale zase v tej vode neplávala. Prikryjeme dvomi utierkami a previažeme, aby sme čo najviac izolovali vzduch. 

      

Každé 2 - 3 dni odokryjeme a skontrolujeme, či je veľa alebo málo vody v kapuste a odoberieme alebo prilejeme. Nám kapusta vykysla za 5 týždňov. 

Odporúčam doma takýto pokus. Hlavne keď máte doma deti. Je to zážitok. Veru už aj zvažujem kúpiť v novoročných výpredajoch malý sud na kapustu.