Konzervujeme uhorky

Ponúkam vám niekoľko nálevov na uhorky, ktoré zvyknem doma používať. Ak urobím nálevu viac – lebo uhorky len postupne dozrievajú, odložím si ho do sklenenej fľaše do chladničky – najviac však na dva týždne a použijem podľa potreby. Rovnaké nálevy môžete použiť aj pri sterilizovaní koreňovej zeleniny, ktorú potom môžete použiť pri výrobe vianočného šalátu alebo vajíčkovej tlačenky na Silvestra. Tieto nálevy sú vhodné aj na konzervovanie drobných cibuliek či karfiolu.

   


Uhorky naukladáme do 7-decových zavarovacích pohárov a zalejeme nálevom izbovej teploty. Uzavrieme ich viečkami. Poháre vložíme do väčšieho hrnca asi 4 – 5 cm od seba a okolo nich nalejeme vodu do asi polovice výšky pohárov. Hrniec prikryjeme a necháme prevrieť asi 3 minúty. Odstavíme a hneď poháre vyberáme a otáčame dole hlavou, aby sme zistili, či viečko netečie a netreba ho ešte raz uzavrieť. Necháme vychladnúť a uskladníme v tmavšej miestnosti.

 

Sladkokyslý nálev na uhorky

500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody

Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.

 

Sladkokyslý nálev na uhorky okorenený

500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody, 5 zrniečok nového korenia, 1 čajová lyžička horčičných semiačok, 1 bobkový list, 2 strúčiky cesnaku

Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Pri nalievaní nálevu do uhoriek ho môžeme najprv precediť, aby sme nemali v pohároch koreniny.

 

Sladkokyslý nálev na uhorky exotický

500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody, 5 zrniečok nového korenia, 1 bobkový list, 3 klinčeky, asi 1 cm celej škorice, 1 stredne veľká cibuľa, 1 malý pór 

Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Pri nalievaní nálevu do uhoriek ho môžeme najprv precediť, aby sme nemali v pohároch koreniny.

 

Sladkokyslý nálev na uhorky klasický

500 ml 8%-tného octu, 50 g soli, 20 g kryštálového cukru, 1000 ml vody, 1 veľký kvet kôpru, 1 mrkva, 3 zrnká čierneho korenia

Všetko spolu zmiešame a necháme pod odchýlenou pokrievkou prevrieť asi 5 minút. Potom prikryjeme a odstavíme.
Pri nalievaní nálevu do uhoriek ho môžeme najprv precediť, aby sme nemali v pohároch koreniny.



Iné naše zaujímavé recepty nájdete na http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty