Spracovávame šípky

Už bol prvý zimný mráz. Nuž sme boli na šípkach. Nechala som sa presvedčiť. Pred niekoľkými rokmi som skúšala doma variť šípkový džem a veru to bola robota. Prpľavá a musela byť veľmi precízna. Od vtedy som odmietala šípky použiť na iné ako na čaj a aj tie som si radšej kúpila v obchode. 

Tento rok som si to však celkom užila. Proste sa mi to viac páčilo. Vypočula som si niekoľko rád starších žien z lazov ako varia oni a...

Niečo z tohtoročných pokusov vám ponúkam.

 

 Šípkový sirup

600 g šípok zalejeme 1000 ml vody. Prevaríme v kuchte asi hodinu. Potom rozmixujeme a cez sitko prepasírujeme do hrnca.

 

Na 500 ml takto vzniknutej tekutiny pridáme 300 g krupicového cukru. Dobre premiešame až sa cukor rozpustí. Potom vlejeme do fľašky a uzavrieme. Pri 80°C steriilizujeme asi 15 minút.

 

Šípkový džem

Liter šípok a 4 klinčeky zalejeme litrom vody a necháme prevariť v kuchte asi hodinu. Rozmixujeme a cez sitko prepasírujeme do hrnca. 

     

Na 300 ml takto vzniknutej šťavy prisypeme 250 ml krupicového cukru. Varíme za stáleho miešania na strednej teplote do požadovanej teploty.

Šípkový džús

Prepasírovanú hmotu presypeme cukrom - len tak odhadom som to robila - Zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť. Potom scedíme cez sitko do sklenenej fľaše a uzavrieme. Uchovávame v chlade asi 2 - 3 dni.

 

Sušené šípky na čaj

 

 Šípkam odrežeme kúsok spredu i zo zadu, aby sme nemali žiadne čierne časti či kúsky stopiek. Potom ich necháme na tanieriku alebo v inej nádobe, čo udržiava teplo na radiátore vysušiť. Občas ich premiešame, aby sa náhodou nezlepili. Nám to trvalo asi tri dni. 

Potom ich premelieme na mäsovom mlynčeku č. 10. Vtedy sa nám objavia akési chuchvalce akoby vlasov medzi šípkami. Cez sitko ich pekne vytrasieme von a už takto očistené a prefiltrované šípky môžeme uzavrieť do nádoby, aby počkali na varenie čaju.

 Šípková omáčka

Vhodná je ku divine alebo varenému hovädziemu mäsu. My sme ju podávali ku grilovanému hermelínu s varenými zemiakmi.

 

Na panvici si rozpustíme asi 1 čajovú kopcovitú lyžičku masla. Na nej opražíme polovicu čajovej lyžičky hladkej múky. Zalejeme 1 dl uvarených a prepasírovaných šípok. Premiešame. pridáme 1/2 čajovej lyžičky medu a medzi prsty mletého nového korenia. Za stáleho miešania prevaríme asi 3 - 4 minúty.