Varíme údené mäso

Asi teraz nie je veľmi čas na varenie údeného mäsa. Skôr ho varievame na Vianoce alebo na Veľkú noc.

Nuž mali sme doma návštevu z cudziny a pýtali si ochutnať hrachovú kašu s údeným. Náš hosť - náš pán. Tak sme varili, hoci na to nie je čas.

 

Varíme údené stehno - malý šál

Do hrnca nalejeme asi 3 litre studenej vody. Vhodíme stredne veľkú neočistenú cibuľu a dva neočistené cesnakové strúčky. Keďže sme doma mali, vhodili sme aj 5 listov medvedieho cesnaku. Privedieme do varu. 

  

Potom vložíme asi kilo údeného. Necháme prevrieť a variť asi hodinu a pol. 

Hrachová kaša

Zlejeme do hrnca vývar z údeného zbavený cibule a cesnaku. Vývaru by malo byť asi 2 litre. Vsypeme do neho nakrájaný na drobno jeden strúčik cesnaku a 200 g suchého poleného hrachu. Necháme variť na strednom plameni pod odchýlenou pokrievkou asi pol hodiny. Občas premiešame. Potom pokrievku odkryjeme úplne. Odoberieme asi 3 tekutiny do šálky. V šálke potom rozmiešame 1 polievkovú lyžicu zemiakovej alebo hrachovej múky. takto premiešaný obsah šálky vlejeme za stáleho miešania so hrachovej kaše, čo sa nám stále varí v hrnci. Necháme prevrieť asi 5 minút. Teraz dávame pozor, aby sa nám hrachová kaša neprichytila ku hrncu, lebo oba typy múk veľmi rýchlo hustnú. 

Z takto pripraveného vývaru z údeného je vhodné urobiť aj prívarok z bielej menšej fazule a tiež ho môžeme podávať s údeným. Vývar je vhodný použiť aj pri varení kapustnice.