Varíme žemľovú knedľu

A ešte jeden zo starších receptov, ktorý sme nafotili už ozaj dosť dávno. Žemľové knedle sa hodia k divine či hovädziemu mäsu.

Žemľové knedle však môžete podávať aj na raňajky len tak ako chlieb, ktorý si budte krájať vidličkou. Prípadne pridať k nim paradajku alebo inú zeleninu ako oblohu.

Čo budeme potrebovať?

500 g žemlí alebo rožkov, 1 polievkovú lyžicu polohrubej múky, 4 vajíčka, 1 menšiu cibuľu, asi 100 g masla, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 1 čerstvú červenú papriku, 400 ml šľahačky, asi 1 čajovú lyžičku soli, štipku muškátového kvetu, prípadne mleté čierne korenie

Rožky nakrájame na menšie kúsky a na suchej panvici trošku opečieme. Vsypeme do misy na miesenie cesta. Nakrájanú cibuľu si opečieme na masle spolu s posekanou petržlenovou vňaťou a vlejeme ku rožkom do misy. Pridáme na drobné kúsky nakrájanú červenú papriku.

 

Do rožkov pridáme žĺtky. Smotanu vymiešame s korením a soľou. Zalejeme zmesou rožky a rukou premiesime. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.

   

Z takto pripraveného cesta urobíme 2 - 3 časti, ktoré zviažeme v potravinárskej gázy alebo chirurgickej - dostanete ju kúpiť v lekárni. Vložíme do vriacej vody na asi 15 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Opatrne odstránime gázu a môžeme nakrájať a podávať.